Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Göncz Kinga

2006.05.31. 10:52

Orvos, pszichiáter, pszichoterapeuta, Budapesten született, 1947-ben. Az egyetem elvégzése után a szolnoki kórházban pszichiáterként helyezkedik el, majd 1989-ig az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet adjunktusa. A rendszerváltástól pszichoterápiás magánpraxist folytat. A Medgyessy-kormányban civil koordinációs politikai államtitkár, Gyurcsány Ferenc kormányában ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter. Göncz Árpád volt köztársasági elnök lánya.

Legfőbb kihívások

  • A magyar-orosz viszony elmélyítése
  • A 2000-ben elfogadott Lisszaboni stratégia helyett új stratégia kell, hogy megvalósulhassanak az akkori kívánalmak, vagyis az EU versenyképes lehessen a nagyhatalmakkal

Esélyek, buktatók, ellenlábasok

A külügyminiszteri poszton igazán nagy alkotásra nincs lehetőség, mivel az a miniszterelnök kedvenc játékszere. Jellemző, hogy Magyar Bálint sem fogadta el a neki állítólag felkínált külügyminiszterséget. Az előzetes egyeztetések során sem volt nagy tolongás a posztért, bár az SZDSZ-től három politikus neve is felmerült.

Kinek az embere

Göncz Kingát az SZDSZ jelöltjének szokás tartani, mivel édesapja a liberálisok jelöltjeként lett köztársasági elnök. A pártonkívüli Göncz Kinga azonban az MSZP, azon belül is Gyurcsány Ferenc jelöltje. Jellemző, hogy ott volt az MSZP május elsejei városligeti majálisán is.

Ő mondta

"Volt Árpádban némi aggodalom. Próbálta elmagyarázni, hogy ez milyen kemény világ. De soha nem akart lebeszélni, miként rábeszélni sem semmire. Sokat beszélgettünk. Amúgy mindig is amolyan beszélgetős család voltunk." (HVG, 2004. június 26.)  • Vennék
  • Hírek