Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Megegyezhet az egészségügyben az SZDSZ és az MSZP

2006.04.25. 14:26
Mintha nem is lett volna választás, Kuncze Gábor kedden ismertette pártja választási programját. Az SZDSZ elnöke továbbra sem nyilatkozik személyi kérdésekről. A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján elképzelhető, hogy sikerül összefésülni az MSZP és az SZDSZ egészségügyi programját.

Nem látja összeegyeztethetetlennek pártja és az MSZP egészségügyi reformelképzeléseit Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke keddi, programismertető sajtótájékoztatóján úgy vélte, lényegében a szocialisták is elfogadták a biztosítási elvű egészségügyet, ő maga pedig ebben az esetben nem is értené, miért elleneznék a többiztosítós modelt. "Egy, állami kézben lévő biztosító nem jelentene tőkebevonást, ráadásul nem alakulna ki az árakat csökkentő verseny" - érvelt.

Az SZDSZ készen áll a párbeszédre

Pártja prioritásait kijelölve ismertette az SZDSZ gazdasági programját, melynek alapeleme az egyszerűsített adózás és a privatizáció folytatása. Kuncze és az SZDSZ-es gazdasági miniszter, Kóka János egyébként kedden válaszlevelet küldött a hétfőn a pártokat nyílt levélben megszólító gazdasági vezetőknek és üdvözölte a kezdeményezést, mivel a gazdasági vezetők levelében foglaltak szerinte megegyeznek az SZDSZ célkitűzéseivel.

A gazdaság mellett az SZDSZ az oktatási, a közigazgatási és a szociálpolitikai reformprogramját szeretné átültetni a kormányprogramba. Szerinte még a nyáron elfogadható az az SZDSZ-es törvényjavaslat, amivel felére csökkentenék az önkormányzati képviselők számát.

Annyi tárcát szeretne az SZDSZ, amennyivel már elégedett volna

Kuncze már vasárnap jelezte, hogy személyi kérdésekkel csak a koalíciós tárgyalások legvégén foglalkoznának, így kedden sem volt hajlandó válaszolni a kormány összetételére vonatkozó kérdésekre. Válaszaiból kiderült, hogy az "SZDSZ annyi minisztériumot szeretne, amennyivel elégedett lenne", illetve a párt "minden olyan kérdésben hajlandó engedni, amit nem tart fontosnak".

A sajtótájékoztató végén felvetődött, hogy mi történne, ha a szavazatok szombati végleges összesítése után az MSZP végül megszerezné az abszolút többséget. Kuncze - aki korábban szocialista többség esetére kizárta a koalíciót - ebben az esetben sajtótájékoztatót hívna össze. A kérdésre, hogy ez mit jelent, úgy felelt: Meghívom a sajtó képviselőit és részletes, kimerítő válaszokat adok kérdéseikre.