2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Kunos Péter feltételesen szabadlábon

2000.02.24. 22:43
,,Kiszabadult" a baracskai börtönből Kunos Péter, az Agrobank egykori vezérigazgatója. A múlt heti bírói döntés szerint a volt bankár csütörtökre virradó éjjel elhagyhatta a baracskai büntetés-végrehajtási intézetet, feltételesen szabadlábon van. Kunost és Kovács Mihály volt bankelnököt a Legfelsőbb Bíróság 1998. április 30-án jogerősen elítélte vesztegetés buntette miatt.

Orosz Balázs ügyvéd, Kunos Péter védője elmondta: február elején kezdeményezték, hogy az elítélt szabadságvesztés-büntetését börtön-fokozatról fogházra változtassák. A büntetés-végrehajtási bíró a kérelemnek helyt adott, így a kétéves szabadságvesztés-büntetés kétharmadának letöltése után jó magaviseletének köszönhetően feltételes szabadságra bocsátották Kunos Pétert. Börtön fokozatban erre csak a jogerős szabadságvesztés háromnegyedének letöltése után van lehetőség.

Kunos Pétert és Kovács Mihály volt bankelnököt a Legfelsőbb Bíróság 1998. április 30-án kihirdetett jogerős ítéletében vesztegetés buntette miatt mondta ki bűnösnek. Az indoklás szerint az E-hitelek kihelyezésének gyakorlatával valósították meg a bankvezetők a bűncselekményt.

Kunos két ízben az életét közvetlenül fenyegető betegség miatt három hónapos halasztást kapott a büntetés végrehajtásának megkezdése alól. Eközben kegyelmi kérvényt is benyújtott, melyet Göncz Árpád köztársasági elnök aláírt, ám Dávid Ibolya igazságügyi miniszter nem ellenjegyzett. Így Kunos Péter 1998. október 29-én megkezdte a szabadságvesztés-büntetés letöltését.

A vád szerint Kunos Péter és Kovács Mihály olyan előnyt kért azoktól, akik a bankhoz E-hitelért fordultak, ,,ami a gazdasági életben szokásos alku tárgya nem lehet, a gazdasági élet tisztaságát veszélyezteti" és összességében jogellenes. A bíróság szerint a pénzintézeti törvény rendelkezéseinek ellentmondott az az Agrobanknál az E-hitelek nyújtása során kialakított konstrukció, amely szerint a hiteligénylő jelképes összegért átadja a bank által kijelölt kft-nek részvényei 26 százalékát, és b