Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Rendőrállamot kiáltott Kövér

2005.05.25. 14:02
Felelősségre vonást követelt a Bibó-szobor avatásán botrányt okozó Bégány Attila rendőri elvezetése miatt Kövér László. A Fidesz megmondóembere a véleményszabadságot félti, bár a kormányfőt lemagyargyűlölőző egykori harcostársával is egyetért.

"Rendőrállami intézkedésnek" nevezte szerdai sajtótájékoztatóján azt a május 20-i incidenst Kövér László, ami a bibó-szobor avatásán történt. A rendezvényen a Jobbik V. kerületi szervezetének tagja transzparensen hirdette, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfőnek "hungarofób nézetei" miatt nincs joga felavatni Bibó szobrát.

Egyetért, de a szólásszabadságot is félti

Kövér, mint mondta, nem azért kifogásolja a rendőri fellépést, mert maga is egyetért a tiltakozó Bégány Attilával, hanem mert az intézkedés sérti a véleményszabadságot. Bégányt a kormányfőt szidalmazó transzparens kibontása után előállították.

Kövér azért várt öt napot a tiltakozással, mert időt akartak adni a "balliberális" köröknek, akik szerinte árgus szemekkel figyelnek a véleményszabadságra, "különösen akkor, ha polgári kormány van". mint mondta, a Fidesz nem sajátítja ki magának Bibó István szellemi örökségét, de maga a Fidesz 1988 márciusában a róla elnevezett szakkollégium keretei között jött létre.

A tiltakozó Bégány Bibó-kollégistaként maga is Fidesz-alapító volt, Kövér szerint válvetve küzdöttek a KISZ KB-s Gyurcsány fémjelezte népköztársaság ellen. "Bégány Attila - mondta Kövér - már akkor is Bibó István műveit lapozgatta, amikor Gyurcsány Ferenc a Tőkéből próbálta kilesni a meggazdagodás gyors és hatékony útját".

Kutyán szerzett kormányfőség

A fideszes politikus szerint sokan méltóbbak lettek volna arra, hogy Bibó-szobrot avassanak, mint Gyurcsány Ferenc, "aki a vagyonát nem szerezte tisztább módon, mint miniszterelnöki pozícióját."

Kövér a rendőri intézkedés, illetve a rendzavarásra történt hivatkozás mögött is pártállami reflexeket vélt felfedezni. Felolvasta ennek a szabálysértésnek a tényállását, és azt a következtetést vonta le, hogy az csak akkor állna meg, ha lőfegyvernek vagy robbanószernek vélnének egy transzparenst, mivel nem volt hangoskodás, verekedés, vagy ellenszegülés a hatóságnak. Kövér László követelte a felelősök megnevezését a Bégány Attilát parancs nélkül elvezető rendőr, illetve - ha parancsra történt - illetékes felettese esetében. Politikai felelősök esetén a konzekvenciák levonását követelte.