Zsuzsanna
-2 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

A Jobbik megelőzte az SZDSZ-t

2008.12.22. 07:18
A Szonda Ipsos legfrissebb felmérése szerint a liberálisok már csak ötödikek a pártrangsorban, derült ki a Népszabadságból.

A két nagy párt támogatottsága gyakorlatilag változatlan, a hibahatáron belül mozgó két kisebb parlamenti párt és a Jobbik erősorrendjében azonban fordulat történt, a szélsőjobboldali párt megelőzte az SZDSZ-t. Mivel mindkét párt támogatottsága bőven hibahatáron belüli, a változás statisztikailag nem releváns.

A Szonda Ipsos a Népszabadságban közölt felmérése szerint a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága 57 százalék - egy százalékponttal alacsonyabb, mint novemberben volt. Az MSZP 32 százalékon áll, ahogy az előző hónapban is. Az SZDSZ támogatottsága változatlanul két százalék, az MDF és a Jobbik támogatottsága azonban egy pontot erősödött novemberhez képest, mindkét párt három százalékon áll.

A teljes népesség körében az SZDSZ egy, az MDF és a Jobbik két százalékon áll, azaz támogatottságuk akár mérési hiba eredménye is lehet. Az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében 19, a Fideszé 31 százalék, miközben a bizonytalanok aránya 42 százalékos.

Az egész éves trendeket elemezve a Szonda Ipsos szerint az MDF népszerűségben egész évben megelőzte az SZDSZ-t, de mindkét pártot megviselték a belső konfliktusok. Az év első felében még mérhetetlen jobbik a második félévben előbb a KDNP-t, majd a MIÉP-et, végül az SZDSZ-t is megelőzte.