Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Fidesz: vállalhatatlan Laborc kinevezése az NBH élére

2007.11.09. 17:21
A Fidesz szerint vállalhatatlan Laborc Sándor kinevezése a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) élére, ezért a párt arra kéri a kormányt, álljon el ettől a tervétől. A kormányszóvivő viszont arra emlékeztetett, a Fidesz az APEH bűnügyi igazgatóságának fontos pzíciójába emelte, amikor kormányon volt.

"Laborc Sándor főigazgatói kinevezése ellen a Fidesz a leghatározottabban tiltakozik. Felszólítjuk a kormány, hogy álljon el a kinevezés ötletétől" - fogalmazott Kövér László, Németh Zsolttal, az Országgyűlés külügyi bizottsága elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: arra kérik az MSZP holdudvarába tartozó nemzeti elkötelezettségű nemzetbiztonsági szakértőket, volt nemzetbiztonsági tiszteket, vessék latba befolyásukat e kinevezés megakadályozása érdekében. A Fidesz elvárja a nemzetbiztonsági bizottság kormánypárti tagjaitól, hogy a nemzeti érdekek védelmét szem előtt tartava foglaljanak állást Laborc Sándor kinevezése ellen - mondta.

Kövér László, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja közölte: Laborc Sándor kinevezését a jelölt előélete, a Nemzetbiztonsági Hivatalban főigazgató-helyettessé történt kinevezése óta végzett tevékenysége és nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásai alapján vállalhatatlan nemzetbiztonsági kockázatú tényezőnek tekintik. A jelöltet szakmai, politikai és erkölcsi-emberi szempontból egyaránt alkalmatlannak tartjuk e pozíció betöltésére - tette hozzá.

A politikus szerint elképzelhetetlen, hogy olyan embert nevezzenek ki a nemzetbiztonsági szolgálat élére, aki hat évet töltött el a KGB kiképző iskolájában. Kövér László emlékeztetett: Laborc Sándor a bizottsági meghallgatásokon "vérlázítóan arrogáns, pökhendi, cinikus módon viselkedett" elsősorban a bizottság ellenzéki tagjaival, szabotálta az érdemi információszolgáltatást.

Mint mondta, ez különösen szembetűnő volt akkor, amikor az orosz gazdasági, energetikai expanzió nemzetbiztonsági kockázatai kerültek napirendre. Közölte: emiatt kezdeményezni fogja a bizottság elnökénél, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy e meghallgatás jegyzőkönyveit nyilvánosságra lehessen hozni.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke közölte: az újjáéledő birodalmi ösztönök meghatározóan jelen vannak az orosz külpolitikában. Mint mondta, a gazdasági, energetikai eszközök mellett titkosszolgálati eszközöket is felhasznál Oroszország befolyásának erősítésére. Ebben a helyzetben Magyarország külpolitikájának leggyengébb területe az Oroszország-politika - szögezte le.

Hozzátette: az NBH nulla aktivitást mutatott a Nabucco-Kék Áramlat vita rendezése érdekében, ami az elmúlt időszak egyik meghatározó vitája volt. Németh Zsolt szerint "nem csoda, hogyha a NATO részéről meglehetősen fokozott az elvárás az orosz titkosszolgálatokkal szembeni szövetségi védekezés tekintetében". Ha ez nem lenne, Magyarországnak akkor is elemi nemzeti érdeke, hogy ezt a befolyást visszaszorítsa - vélekedett.

A politikus felhívta a figyelmet: Magyarország "különösen érzékeny helyzetbe kerül" jövő év január 1-jétől, hiszen ekkortól Magyarország lesz a soros elnöke a NATO kém- és terrorelhárításért, valamint az orosz befolyás visszaszorításáért felelős tanácsadó testületnek. Ennek tagjait az egyes tagállamok Nemzetbiztonsági Hivatalainak vezetői adják, s így Laborc Sándor töltené be ezt a posztot jövőre.

Németh Zsolt közölte: Laborc Sándor kinevezésével kapcsolatban több kérdés is feltehető. Nem tart-e a kormány attól, hogy Magyarország nemzetközi megítélését súlyosan veszélyezteti ez a kinevezés? Nem tart-e a kormány attól, hogy Magyarország abba a helyzetbe kerülhet, hogy súlyosan veszélyezteti a NATO kohézióját? És végül: mi lehet az a szakmai érdek, ami a szakmai, politikai konszenzus megteremtését ellensúlyozhatja egy ilyen személyi kérdésben - sorolta kérdéseit a fideszes politikus.

Budai Bernadett kormányszóvivő az ellenzéki párt álláspontjával kapcsolatosan arra emlékezetett, hogy 2001-ben éppen a Fidesz nevezte ki Laborc Sándort az APEH Bűnügyi Igazgatóságának információs igazgatóhelyettesévé.

Így érthetetlen, hogy néhány évvel később a Fidesz hogyan tarthatja ugyanazt a személyt alkalmatlannak az NBH vezetésére - tette hozzá a szóvivő. Budai Bernadett utalt arra, hogy sem az Egyesült Államok NATO-nagykövete, sem más NATO-tagállam részéről nem érkezett jelzés arról, hogy aggályok merültek volna fel Laborc Sándor kinevezésével kapcsolatban.

A szóvivő azt is megjegyezte: a NATO-országok titkosszolgálatinak illetékesei egyöntetűen elismeréssel nyilatkoztak Laborc Sándor szakmai felkészültségéről.