Eleonóra
-1 °C
2 °C

Lányi: Hátbatámadott Liebmann

2001.07.26. 16:29
Hátbatámadásnak tartja Lányi Zsolt, a reformkisgazdák vezetője, hogy Liebmann Katalin Reform Kisgazdapárt néven pártot alapított az ő külföldi tartózkodása idején. Lányi kérte az FKGP volt budapesti elnökét, hogy álljon a nyilvánosság elé, ám Liebmann ezt megtagadta, s kijelentette: szeptemberre nagyválasztmányt hívtak össze, s ott kell az elnököt megválasztani. Addig ideiglenesen ő vezeti a pártot.
Néhány héttel ezelőtt Lányi Zsolt bejelentette, hogy Reform Kisgazdapárt néven új szervezetet akar alapítani, miután a bíróság Torgyán Józsefet ismeri el a FKGP elnökének. A független honatya össze is hívta az alakuló ülést, a leendő megyei vezetőkkel és az őket támogató politikusokkal, ám végül abban állapodtak meg, hogy augusztusban jegyeztetik be a pártot. A halasztást azzal indokolták, hogy az új szervezet önálló frakcióját a parlamenti munkakezdéskor tudják megalakítani.

Liebmann közbelép

Miközben Lányi külföldön pihent, Liebmann Katalin az FKGP volt budapesti elnöke szerdán bejelentette: megalakította a Reform Kisgazdapártot. Liebmann azzal védekezett, hogy azért tette ezt, mert úgy hallotta: Torgyán József azon munkálkodik, hogy saját embereivel elhalássza az orruk elől a nevet, s bejegyeztetik az új pártot. Természetesen a szervezet elnöke Liebmann lett. Az új pártba egyetlen független kisgazda parlamenti képviselő sem akar belépni.

Lányi Zsolt most érkezett haza külföldről, s az esettel kapcsolatban elmondta: hátbatámadásnak tartja Liebmann lépését. Úgy véli, hogy ez nem a kisgazda egységet, hanem a széthúzást erősíti. Lányi ma beszélt Liebmann-nal, s azt kérte tőle, hogy álljon a nyilvánosság elé, és jelentse be: Lányi a párt elnöke. A Reform Kisgazdapárt első embere azonban ezt megtagadta, s közölte a politikussal: szeptemberre nagyválasztmányt hívtak össze, és ott kell elnököt választani.