Valér
2 °C
8 °C

A képviselőkre uszították olvasóikat a napilapok

2003.10.02. 09:57
Egész oldalas hirdetésben szólítja fel olvasóit több országos napilap arra, hogy hívják fel országgyűlési képviselőjüket a lapkiadás tervezett áfaemelése miatt. A kormány lépése lapszámonként körülbelül három forinttal növelné meg a lapkiadás költségeit.
Egy héten át tartó akció keretében teljes oldalas hirdetés jelenik meg a napilapokban csütörtöktől arról, hogy a lapkiadás általános forgalmi adójának áfa 12-ről 15 százalékra emelése kedvezőtlenül hat az újságárakra, s ez elsősorban a kispénzű rétegek számára lesz hátrányos - erről határozott a Magyar Lapkiadók Egyesülete kétnapos balatonfüredi konferenciájának szerdai záró napján. Szabó György, az MLE elnöke az MTI-nek elmondta: a hirdetésben felszólítják az olvasókat arra, hogy a lapkiadást sújtó adóemelés elleni tiltakozásul hívják fel a parlamenti képviselőjüket. A tervezett áfaemelés lapszámonként átlagban körülbelül három forinttal hozna több pénzt az államnak.

A hirdetés csütörtökön, a Szabó György által elmondottakkal ellentétben, nem minden lapban jelent meg. Ennek szövege: "Emeli a kormány a lapok áfáját! Tiltakozzon! Uniós átlag: 4,3 százalék. Magyar terv: 15 százalék. Hívja fel országgyűlési képviselőjét! Tiltakozzon kedvenc lapjai megdrágítása ellen!"

Az Indexnek a parlament számán elmondták, hogy reggel óta "rengetegen telefonáltak". Találomra egy MSZP-s országgyűlési képviselőt kerestünk, akinél a telefon hosszan kicsöngött, majd egy gépi hang jelentkezett: "Az illető a kért melléken nem tudja fogadni a hívást, kérem hagyjon üzenetet a sípszó után."

Szabó György elmondta továbbá, hogy készítenek egy kiadványt is, amelyben közlik az áfa-emeléssel kapcsolatos információkat és az MLE ezzel kapcsolatos állásfoglalásait, s azt eljuttatják valamennyi országgyűlési képviselőnek. "Szeretnénk elérni, hogy a parlament ne szavazza meg a lapkiadást terhelő 15 százalékos áfát, hanem az a kedvezményes 5 százalékos kulcsba kerüljön" - tette hozzá az MLE elnöke.

A lapkiadók korábban elmondták: az Európai Unióban a lapkiadás átlagos áfája 5 százalék alatt van, a kulturális járulék pedig szinte ismeretlen, és vannak olyan uniós országok, ahol támogatják a lapkiadást, pontosabban a terjesztést. A magyar lap- és médiapiac évi 200 milliárd forintos árbevételt könyvelhet el, amelyből 115 milliárddal a sajtó részesül. Utóbbiból 70 milliárdot tesz ki a lapok árbevétele. A lapkiadók a 12 százalékos áfa révén évi 8 milliárd forintot fizetnek be az államnak, sőt még 600 millió forint kulturális járulék is terheli őket.