Gál
3 °C
16 °C

Szabó István megzsarolásról és életmentésről beszél

2006.01.28. 10:26
Szabó István filmrendező a Népszabadságnak nyilatkozott azután, hogy az Élet és Irodalomban kiderült: 1957 és 1963 között jelentéseket írt az állambiztonsági hatóságnak. Tölgyessy Péter az MSZP-t, a Fideszt és az SZDSZ-t is bírálja, a tubesi lokátor mellett kiegészítő radarokra is szükség van. Lapszemle.

Az akasztástól védte meg egyik osztálytársát, Gábor Pált azzal, hogy hagyta magát beszervezni. Ezt állítja Szabó István a Népszabadságnak adott interjújában. Az Oscar-díjas filmrendező 1957 és 1963 között írt jelentéseket a belső reakció elhárításával foglalkozó állambiztonsági szervezetnek, írta az Élet és Irodalom. A lap újságírója által elolvasott jelentésekből az nem derült ki, hogy milyen "terhelő adatok" alapján szervezték be Szabót.

A belügyi szervek Szabót - két osztálytársával - 1957 februárjában letartóztatták, és a háromnapos fogva tartás végén azzal engedték el, hogy kirúgják a Színház- és Filmművészeti Főiskoláról, ha nem jelent a főiskolai eseményekről.

Az interjú a Népszabadságban>>>

Szabó István ügynök volt>>>

Tölgyessy nem tudja

Tölgyessy Péter nem lesz ismét az SZDSZ tagja, derül ki a fideszes országgyűlési képviselővel a Népszabadságban készített interjúból. A rendszerváltás egyik szellemi atyja szerint a szabad demokraták marginális csoportok véleményének adnak hangot, de ettől még nem érik el az öt százalékot. A kampányról úgy nyilatkozott, hogy a koalíció "igencsak" választási költségvetésére, a Fidesz "csaknem abszurditásig" emelte a tétet. Hogy rajta lesz-e 2006-ban is a Fidesz listáján, azt, mint mondta, márciusban az újságokból tudja meg.

A teljes cikk a Népszabadságban>>>

Nem ideális a Tubes

Hiába épül meg a lokátor a Tubes hegyen, kiegészítő radarokat működtető századot is fenn kell tartani, mert a kis magasságban repülő gépeket nem lehet megfelelően bemérni, írja a Magyar Hírlap. Ez pénteken hangzott a parlament környezetvédelmi bizottságának ülésén, ahol a Honvédelmi Minisztérium szakértőjét hallgatták meg. A beruházás hatásvizsgálata és megvalósíthatósági tanulmánya az év végére készül el.