Auguszta
-3 °C
2 °C

Szimpátiapontok az MSZP-nek

2006.01.02. 08:39
A Szonda Ipsos legújabb felmérése szerint több kormányzati vagy kormánypárti politikus kapott decemberben pluszpontokat ellenzéki szimpatizánsoktól. Nagy értékű honvédségi ingatlanokat adna el a Honvédelmi Minisztérium. A kampányköltségeknek csak kis részét képesek fedezni a pártalapítványok. Lapszemle.

Pluszpontok az ellenzéki szimpatizánsoktól

Október és november a politikusok fekete hónapja volt, szinte mindenkinek esett a rokonszenvmutatója. Decemberben valamelyest helyreállt megtépázott tekintélyük, s a többségnek javult a megítélése – olvasható a Szonda Ipsos legújabb felmérését ismertető Népszabadság cikkében. Elsősorban a kormánypárti személyiségekről lett kedvezőbb az emberek véleménye. Különösképpen Lendvai Ildikónak hozott sikert az elmúlt egy hónap, neki ugyanis öt pontot emelkedett a népszerűségi indexe. Nála, de a többi kormánypárti politikusnál is megfigyelhető, hogy nem a saját táboruk szimpátiája erősödött meg az elmúlt hetekben, hanem az ellenzéki pártok támogatói lettek toleránsabbak.

A népszerűségi listát egész évben a köztársasági elnök vezette, júniusig Mádl Ferenc, azóta Sólyom László személyében. A második helyet többnyire Szili Katalin birtokolta, de néhány alkalommal Dávid Ibolya is büszkélkedhetett ezzel a helyezéssel. Az említetteken kívül még egyszer-egyszer Göncz Kingának is sikerült dobogóra kerülnie. A lista végén is egész évben állandó szereplőket találhattunk, Áder János és Kövér Lászlót.
Részletek >>>>

Eladják a honvédség értékes ingatlanjait

Tizenkét, 50 millió forint feletti ingatlanát adná el a Honvédelmi Minisztérium még a választások előtt - írja a Magyar Nemzet. Magántulajdonba kerülhet többek között a Margit-szigeti Európa Ház és a hozzá tartozó sportpályák, a Balatonyberény és a Siófok honvédüdülő, a Vasvári laktanya, egy kiskőrösi lőszerraktár, valamint egy 800 és egy 500 ezer négyzetméteres sóskúti telek a rajtuk álló épületekkel.

Pártpénzek a kampányra

Nem finanszírozzák a pártalapítványok az MSZP, a Fidesz, az MDF, illetve az SZDSZ kampányát, de közvetve segíthetnek - egymilliárd 120 millió forintjuk van erre idén - mutat rá a Népszabadság. Az MSZP alapítványa 461, a Fideszé 430, az MDF-é 119, az SZDSZ-é pedig 110 millió forintot kasszírozhat. Ehhez hozzá lehet tenni: a Fidesz háttéralapítványa 2004-ben és tavaly is 20-20 ezer eurót kapott a Konrad Adenauer Alapítványtól.