Szilvia
5 °C
16 °C

Bolgár György megállítja a szakadékba rohanó pártot

2007.05.04. 09:15
Ütött már az orra, a valódi és a pszeudokommunisták új erőre kaptak, májusi eső aranyat ér, néhány nap alatt sokat változik az aszfalt, a testi ügyesség bizonyítása górcső alá kerül, fideszes védi Wekler Ferenc hárslevelűjét, Nagy Feró az isten. Mit is ír a hogyishívják?

Ha Bolgár György szocialista politikus volna, azonnal felhívna egy másik szocialista politikust, mert megijedne a közvélemény-kutatási eredményektől. Ezt a Népszavából lehet tudni, a meleg hangú rádiósként és ihletett tollú kolumnistaként is populáris médiaszemélyiség szépen ívelt publicisztikában bizonyítja, hogy mégsem szocialista politikus. Mert a szocialista politikusok a szakadékba rohanó pártot (képzavarbajnokság, 3. díj) a reformok fékezésével állítanák meg – a társadalom türelme elfogyott, sajnos –, Bolgár György ellenben úgy látja, nem kell beszarni, amit elkezdtek, vinni kell tovább.

Egy falat kenyér

Orbán Viktor is kap a pofájára, hiába szól a szöveg a szocialista párt kihívásairól – minden mindennel összefügg –: az egykori magyar miniszterelnök megrészegült, és ördögi körbe taszította a magyar demokráciát (képzavarbajnokság, 2. díj). Na, ezért kell egyszerre megcsinálnia a reformokat, és benne maradnia a hatalomban Gyurcsány Ferencnek, akire nehéz hetek várnak. A Népszavából derül még ki az is, Andrassew Iván jóvoltából, nem helyes, ha Moldova György legyilkosozza Ferenczi Krisztinát. Hát nem. A balfelőliek veszekedésének zsírján a jobbfelőliek híznak (képzavarbajnokság, 1. díj, én nyertem).

Korunk másik nagy elemzője, Csontos János is teljesít a Magyar Nemzetben – Bolgárnak azonban bokájáig sem ér –, ő a Kádár apró dögei formulát kaparta ki címnek a naftalinos szekrényből, majd megállapította: a valódi és a pszeudokommunisták új erőre kaptak, úgy kellett nekik a sírgyalázás, mint egy falat kenyér.

Miről szól a linenc?

Ennyit az elemző gondolkodás kivetüléséről a napi sajtóban, fordulok arccal a címek felé. Érdemes, egyrészt a Népszava úgy tudja, Májusi eső aranyat ér (meg sem mondom, a cikk miről szól), amivel a Népszabadság a Szárnyaló mélységek leleményét szegezi szembe (a politikusok népszerűtlenségének alakulása apropóján). A Magyar Hírlap is odacsap, lapvezetőben (Ha nem kezdjük el a rendezést, idegenekhez kerül a magyar föld – ma elkezdem), kapaszkodik a Nemzeti Sport (Néhány nap alatt sokat változhat az aszfalt) és küzd a Magyar Nemzet (Megint a szegényeken csattan az ostor). A Sport Pluszt és a Napi Gazdaságot azonban nem lehet felülmúlni. Előbbit azért nem, mert bár a nyomda ördögét kicselezni képtelenség, az mégis ritka – mint a fehér hüllő –, hogy címben sikerüljön elhelyezni ilyent (Miről szól a linenc? ). A Napit meg azért, mert csak: megjelent dvd-n a 24 első négy évadja, ezt ismertetik, azzal a címmel, hogy Ütött már az orra. Meg is magyarázzák: ha a probléma orrtöréssel orvosolható, Jack Bauer habozás nélkül rövidre zárja a nyomozást.

A Világgazdaság sem akar lemaradni riválisa mögött, de hiába, a diadalhoz kevés, hogy fej, szív és test együttes megmozgatása formálja a munkahelyi csapatokat, mint azt a Yukoni Egyetem kutatói állítják. Nem árt tudni, hogy a gondolatokat és az érzelmeket is aktivizálni kell, sőt a fizikai erőnlétnek is a középpontba, a testi ügyesség bizonyításának pedig a górcső alá kell kerülnie.

A nagy yeah

Találtam két hírt is, az egyik fontosabb, mint a másik, tényleg. Az egyiket a Népszabadságban, miszerint Wekler Ferenc tavalyi – gondolom, ez azt jelenti, 2006-os – hárslevelűje lett Baranya megye idei fehérbora. A sokmilliós agrártámogatásokról elhíresült, politikialag háttérbe szorult szabad demokratát azon frissiben megvádolták, hogy megvette a zsűrit. Ki más védhette volna meg Weklert, mint Hargitai János, a megyei közgyűlés fideszes elnöke, azzal, hogy a zsűri megfellebbezhetetlen tekintélyű szakemberekből állt?

A másik hír a Magyar Hírlapban olvasható: Nagy Feró, minden idők legnagyobb magyar rockzenésze – nem tréfálok, szerintem tényleg az – jégtáncos liezonja után Széles Gábor Echo Tv-jéhez igazol. Kibeszélő címmel fog klasszikus beszélgetős műsort vezetni ott. Ezúton küldök egy nagy yeah-t Feró bácsinak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?