István, Vajk
19 °C
33 °C

Bolgár György megállítja a szakadékba rohanó pártot

2007.05.04. 09:15
Ütött már az orra, a valódi és a pszeudokommunisták új erőre kaptak, májusi eső aranyat ér, néhány nap alatt sokat változik az aszfalt, a testi ügyesség bizonyítása górcső alá kerül, fideszes védi Wekler Ferenc hárslevelűjét, Nagy Feró az isten. Mit is ír a hogyishívják?

Ha Bolgár György szocialista politikus volna, azonnal felhívna egy másik szocialista politikust, mert megijedne a közvélemény-kutatási eredményektől. Ezt a Népszavából lehet tudni, a meleg hangú rádiósként és ihletett tollú kolumnistaként is populáris médiaszemélyiség szépen ívelt publicisztikában bizonyítja, hogy mégsem szocialista politikus. Mert a szocialista politikusok a szakadékba rohanó pártot (képzavarbajnokság, 3. díj) a reformok fékezésével állítanák meg – a társadalom türelme elfogyott, sajnos –, Bolgár György ellenben úgy látja, nem kell beszarni, amit elkezdtek, vinni kell tovább.

Egy falat kenyér

Orbán Viktor is kap a pofájára, hiába szól a szöveg a szocialista párt kihívásairól – minden mindennel összefügg –: az egykori magyar miniszterelnök megrészegült, és ördögi körbe taszította a magyar demokráciát (képzavarbajnokság, 2. díj). Na, ezért kell egyszerre megcsinálnia a reformokat, és benne maradnia a hatalomban Gyurcsány Ferencnek, akire nehéz hetek várnak. A Népszavából derül még ki az is, Andrassew Iván jóvoltából, nem helyes, ha Moldova György legyilkosozza Ferenczi Krisztinát. Hát nem. A balfelőliek veszekedésének zsírján a jobbfelőliek híznak (képzavarbajnokság, 1. díj, én nyertem).

Korunk másik nagy elemzője, Csontos János is teljesít a Magyar Nemzetben – Bolgárnak azonban bokájáig sem ér –, ő a Kádár apró dögei formulát kaparta ki címnek a naftalinos szekrényből, majd megállapította: a valódi és a pszeudokommunisták új erőre kaptak, úgy kellett nekik a sírgyalázás, mint egy falat kenyér.

Miről szól a linenc?

Ennyit az elemző gondolkodás kivetüléséről a napi sajtóban, fordulok arccal a címek felé. Érdemes, egyrészt a Népszava úgy tudja, Májusi eső aranyat ér (meg sem mondom, a cikk miről szól), amivel a Népszabadság a Szárnyaló mélységek leleményét szegezi szembe (a politikusok népszerűtlenségének alakulása apropóján). A Magyar Hírlap is odacsap, lapvezetőben (Ha nem kezdjük el a rendezést, idegenekhez kerül a magyar föld – ma elkezdem), kapaszkodik a Nemzeti Sport (Néhány nap alatt sokat változhat az aszfalt) és küzd a Magyar Nemzet (Megint a szegényeken csattan az ostor). A Sport Pluszt és a Napi Gazdaságot azonban nem lehet felülmúlni. Előbbit azért nem, mert bár a nyomda ördögét kicselezni képtelenség, az mégis ritka – mint a fehér hüllő –, hogy címben sikerüljön elhelyezni ilyent (Miről szól a linenc? ). A Napit meg azért, mert csak: megjelent dvd-n a 24 első négy évadja, ezt ismertetik, azzal a címmel, hogy Ütött már az orra. Meg is magyarázzák: ha a probléma orrtöréssel orvosolható, Jack Bauer habozás nélkül rövidre zárja a nyomozást.

A Világgazdaság sem akar lemaradni riválisa mögött, de hiába, a diadalhoz kevés, hogy fej, szív és test együttes megmozgatása formálja a munkahelyi csapatokat, mint azt a Yukoni Egyetem kutatói állítják. Nem árt tudni, hogy a gondolatokat és az érzelmeket is aktivizálni kell, sőt a fizikai erőnlétnek is a középpontba, a testi ügyesség bizonyításának pedig a górcső alá kell kerülnie.

A nagy yeah

Találtam két hírt is, az egyik fontosabb, mint a másik, tényleg. Az egyiket a Népszabadságban, miszerint Wekler Ferenc tavalyi – gondolom, ez azt jelenti, 2006-os – hárslevelűje lett Baranya megye idei fehérbora. A sokmilliós agrártámogatásokról elhíresült, politikialag háttérbe szorult szabad demokratát azon frissiben megvádolták, hogy megvette a zsűrit. Ki más védhette volna meg Weklert, mint Hargitai János, a megyei közgyűlés fideszes elnöke, azzal, hogy a zsűri megfellebbezhetetlen tekintélyű szakemberekből állt?

A másik hír a Magyar Hírlapban olvasható: Nagy Feró, minden idők legnagyobb magyar rockzenésze – nem tréfálok, szerintem tényleg az – jégtáncos liezonja után Széles Gábor Echo Tv-jéhez igazol. Kibeszélő címmel fog klasszikus beszélgetős műsort vezetni ott. Ezúton küldök egy nagy yeah-t Feró bácsinak.