Géza
-11 °C
-4 °C

Székely aktivisták az SZDSZ-ben

2006.02.23. 08:29
A Magyar Nemzet meglepetéssel veszi tudomásul, hogy az SZDSZ-nek erdélyi magyarok is segítenek a kopogtatócédulák gyűjtésében. A Népszabadság cikke szerint a közszféra alkalmazottai bátrabban vágnak bele munkaügyi perekbe, míg mások inkább csak akkor fordulnak bírósághoz, ha elbocsátották őket. Lapszemle.
Erdélyből is toboroztak kopogtatócédula-gyűjtőket

Az SZDSZ Erdélyből is toborzott magának aktivistákat a kopogtatócédulák összegyűjtéséhez – értesült a Magyar Nemzet. A lap szerint Bőhm Andrásnak, a párt XI. kerületi képviselőjelöltjének székelyek is segítettek összeszedni az ajánlószelvényeket. A politikus elmondta: baráti kapcsolatok fűzik erdélyi magyarokhoz, akik régóta támogatják az SZDSZ munkáját. A lap felidézi, hogy az SZDSZ nem támogatta a kettős állampolgárságról szóló népszavazási kezdeményezést. A Magyar Nemzet megemlíti azt is, hogy az MSZP 2004 novemberében egy székelyudvarhelyi nyomdában készíttette el a népszavazáson nemmel való szavazásra buzdító kampánykiadványát.

A teljes cikk a Magyar Nemzet nyomtatott kiadásában olvasható.

Bátrabban pereskednek a közszférában dolgozók

A Népszabadság szerint a magáncégeknél munkaügyi perek leginkább akkor indulnak, amikor valakit elbocsátanak; amíg valakinek van állása, szó nélkül eltűri a sérelmeket. A bíróság előtt nem csak az szokott kiderülni, hogy az elbocsátás nem volt szabályszerű, hanem az is,l hogy a munkavállalónak hiányos a munkaszerződése és bére nagyobb részét zsebbe kapta. A közszférában dolgozók nagyobb jogi védelmet élveznek, így bátrabban pereskednek „álláson belül” is. A munkaügyi perek száma tavaly elsősorban azért növekedett, mert a közszférában a 2004-re járó 13. havi illetményt csak 2005 elején fizették ki.

A Népszabadság cikke>>>