Remegő gyomorral járnak munkába a köztisztviselők

2006.06.13. 05:43
A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete úgy tudja, 1900 minisztériumi dolgozót még e héten elbocsátanak, így összesen tizennégyezer főt érint a közigazgatásban tervezett leépítés - írja a Magyar Nemzet.
A közoktatás területén működő valamennyi szakszervezet eközben közösen egyeztet arról, milyen eszközökkel tiltakozzanak a pedagógusokat érintő megszorítások ellen.

Száztízezer remegő gyomrú, mentálisan megviselt köztisztviselőről beszélt a lapnak Fehér József, aki szerint a bejelentett reformcsomag valójában államcsőd-menedzselés, ami mindenképpen furcsa ahhoz képest, hogy nemrég még dübörgő gazdaságról beszélt a kormány.

14 ezer embert érinthetnek az elbocsátások?

A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára szükségesnek tartja tisztázni, hogy a parlamentben vagy az egy nappal később az Országos Érdekegyeztető Tanácsban ismertetett program-e a kormányprogram. Ebben 12 ezer 500 közigazgatásban dolgozó elbocsátásáról van szó, ám Fehér József közlése szerint ez a szám valójában 14 ezer fő.

További 1900 minisztériumi dolgozóval ugyanis még most csütörtökön közlik, hogy nincs szükség a munkájukra. Ilyen mértékű elbocsátásra a rendszerváltás óta nem volt példa, amivel egyben tizennégyezer biztos és tisztességes adózót veszít a költségvetés, jelentette ki.

Negyven százalék nem talált munkát

A feleslegessé vált emberek a tapasztalatok alapján ráadásul aligha találnak egykönnyen munkát. Az MKKSZ felmérése szerint a 2003-ban, ugyancsak egyeztetés nélkül elbocsátott közel hétezer köztisztviselő több mint negyven százaléka nem tudott elhelyezkedni egy éven belül, ennyivel is emelve a regisztrált munkanélküliek számát.

Huszonöt-huszonnyolc százalékuk nyugellátásba vonult, és mindössze harminckét-harmincöt százalékuk talált munkát, ami viszont a pályakezdő diplomás-munkanélküliséget erősítette.  • Hírek
  • Személyi kölcsön