Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Hosszú hétvégék éve lesz 2006

2006.01.03. 08:19
Tavaly a legtöbb ünnepnap hétvégére esett, idén azonban május elsején, október 23-án és karácsonykor is megtoldhatjuk a hétvégét egy-két ünnepnappal – írja a Népszava. A Népszabadság szerint Sólyom László államfő újévi beszéde leginkább a szélsőjobb köreiben váltott ki megütközést az elmaradt magyar zászló miatt. A Magyar Hírlap a garázsban parkoló AIDS-szűrő buszról és az e-nyilvánosság késlekedéséről ír, a Magyar Nemzet egy kétmilliárd forintos pályázatról, amelyet a madárinfluenza elleni oltóanyagot fejlesztő cégre írtak ki. Lapszemle.

Munkaszüneti napok hétfőn

Ebben az évben kedvezőbb lesz a munkaszüneti napok eloszlása, mint 2005-ben volt – írja a Népszava. Idén ugyanis csak kétszer esik vasárnapra ünnepnap. Ebből az egyik – január elseje - már meg is volt, a másik augusztus 20-a lesz. 2006-ban hétköznapra, ráadásul hétfőre esik május elseje, október 23-a és december 25-e is, amelyek idén hétvégén voltak. Munkanapra esik március 15-e (szerda) és november elseje (szerda) is. Korábban megkísérelték december 24-ét is munkaszüneti nappá nyilvánítani. Idén ez nem jelent problémát, ugyanis karácsony este vasárnap lesz.

A cikk a Népszava nyomtatott kiadásában olvasható

Az Index hosszú hétvége kalkulátora

Szélsőjobbos kritika Sólyomnak

A köztársasági elnök ünnepi beszéde, illetve annak külsőségei leginkább a szélsőjobb szervezetek körében váltottak ki felháborodást – olvasható a Népszabadságban. A Honfoglalás 2000 Egyesület szerint Sólyom László megsértette a nemzetet, mert újévi beszéde elmondásakor a háttérben nem volt magyar zászló. Az államfőnek korábban a Magyar Nemzet is felrótta, hogy az elnök idén csak a hanukáról emlékezett meg, a karácsonyról nem. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke ugyanakkor úgy véli: az elnök személye zászló nélkül is kifejezi a nemzet egységét.

A Népszabadság cikke>>>

Parkolópályán az AIDS-szűrő busz

A Magyar Hírlap arról, hogy még mindig nem kezdte meg munkáját az a busz, amelynek a prostituáltakat egészségügyi szűrését kellene végeznie országszerte. A 65 millió forintba kerülő jármű eddig a Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat udvarán vesztegelt, nemrégiben azonban átkerült az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Gyáli úti telepére. Korábban azt ígérték, hogy az HIV/AIDS, vérbaj, hepatitis B vírust szűrő busz december elején áll munkába. Kezdetben arról volt szó, hogy a józsefvárosiak működtetik a buszt, a lap értesülései szerint ezt az ÁNTSZ egyik alintézménye végzi majd.

A Magyar Hírlap cikke>>>

Másnapos e-nyilvánosság

A minisztériumok többsége nem készült fel arra, hogy január elsejétől közzé tegye honlapján a hatályos és az előkészítés alatt álló törvényeket, a tervezeteket, háttéranyagokat és szakmai indoklásokat. Ezt az információ szabadságáról szóló, tavaly elfogadott törvény írja elő a minisztériumoknak. A Magyar Hírlap körképe szerint működő törvény-előkészítés rovata egyelőre csak az esélyegyenlőségi, az igazságügyi, az informatikai és a pénzügyi tárcának van. Az előírt követelményeknek csak az informatikai és az igazságügyi tárca tett egészében eleget.

A cikk a Magyar Hírlap nyomtatott kiadásában olvasható

Támogatás pongyola pályázattal

Pongyola és megtévesztő a december 19-én az influenza A vírusa ellen kiírt kétmilliárd forintos pályázat – írja a Magyar Nemzet. A pályázati kiírásból még az sem derül ki, hogy az a madárinfluenzáról szól, holott szakmai berkekben mindenki tudja, hogy ez a madárinfluenza elleni oltóanyag kifejlesztését elvégző cég támogatására szolgál. A kormány korábban bejelentette: keresi annak a módját, miként adhat kétmilliárd forintos támogatást és további kétmilliárd forintos hitelt az oltóanyag gyártójának, az Omninvest Kft-nek.

A Magyar Nemzet cikke>>>