Frigyes
18 °C
24 °C

Látni akarják Torgyán vagyonnyilatkozatát

2000.12.04. 15:58
Nem szerepelhet a parlament jövő heti ülésének napirendjén a koalíciós pártok törvénycsomagja, mely a vagyonnyilatkozat-háborút rendezné, mert az Országgyűlés nem tért el a házszabálytól. A szocialisták azért nem támogatták Áder János házelnök javaslatát, mert szerintük a koalíciós indítvány menlevelet adna Torgyán Józsefnek, akinek így nem kellene kinyitnia zárt vagyonnyilatkozatát. A parlament ezen a héten sem tárgyalja azt az SZDSZ-es indítványt, hogy alakuljon a bankkonszolidációkat vizsgáló országgyűlési bizottság. Napirendre vették viszont a képviselői vagyongyarapodást vizsgáló bizottság létrehozásáról szóló javaslat részletes vitáját.
Éles, személyeskedéstől sem mentes szópárbajt követően a parlament nem fogadta el azt az Áder János házelnök által tett javaslatot, hogy térjen el a T. Ház saját házszabályától és soron kívül tűzze napirendjére a képviselői vagyonnyilatkozatot évente kötelezővé tevő koalíciós javaslatot, így a képviselők nem tárgyalhatnak jövő heti ülésükön erről a javaslatról.

Torgyán József,
akinek vagyonnyilatkozatára mindenki kiváncsi
Keller László (MSZP) bejelentette: azért nem támogatják a törvénycsomag soron kívüli tárgyalását, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy az új szabályozás alapján 98-as zárt nyilatkozatával azt csinálhatna Torgyán József, amit akar.

Látni akarják Torgyán nyilatkozatát

Keller szerint először Torgyánnak kellene számot adnia arról, miből építi százmilliós villáját, s csak utána volna indokolt negváltoztatni a szabályokat. Répássy Róbert (Fidesz), a koalíciós törvénycsomag összeállítója szerint, aki nem támogatja a soron kívüli tárgyalást annak vaj van a fején. Közölte: a szocialistáknak nem érdeke, hogy számot kelljen adniuk vagyonukról, ezért akadályozzák meg a törvény tárgyalását.

A bekiabálások közepette elhangzott felszólalást a kormánypárti és az ellenzéki padsorokban ülő képviselők is megmosolyogták, igaz párttársaitól a honatya vastapsot kapott felszólalása végeztével.

Szerdán folytatás

A képviselők az eredeti napirendi javaslatot kiegészítették a Torgyán József által javasolt vagyongyarapodást vizsgáló bizottság felállításának részletes vitájával, erre szerdán délután kerülhet sor. Elvetették viszont azt a szabad demokrata javaslatot, hogy tárgyaljanak a bankkonszolidációt vizsgáló bizottság felállításáról szóló határozati javaslatról. A kormánypártok leszavazták azt a szocialista kezdeményezést is, hogy napirendre vegyék a tavalyi költségvetés felhasználását ellenőrző bizottság létrehozásának kérdését.