Alfréd
-2 °C
2 °C

Financial Times: László menesztése kevés

2004.01.08. 11:26
Nem állíthatja helyre a piaci bizalmat a pénzügyminiszter menesztése - figyelmeztet csütörtöki számában a Financial Times, megjegyezve a minisztercsere sem fogja tisztázni a gazdaságpolitikát övező zűrzavart. A leendő pénzügyminiszterről a lap azt tartja: Draskovics Tbor nem kellően erős személyiség, ráadásul politikai kapcsolatai sincsenek, így esély sincs a szigorúbb költségvetési politikára.
Medgyessy Péter miniszterelnök azzal indokolta László Csaba menesztését, hogy a pénzügyminiszter nem tudta a meghatározott szinten tartani a költségvetési deficitet, pénzügyi elemzők szerint azonban a miniszter felmentésének nem sok köze van szakmai képességeihez, annál több ahhoz, hogy rossz viszonyban volt a kormányzó szocialista párttal - írta csütörtökön a Financial Times.

Marad a piaci zűrzavar

A brit üzleti napilap szerint a piaci elemzők arra figyelmeztetnek, hogy László Csaba menesztése sem fogja tisztázni a gazdaságpolitikát övező zűrzavart, és nem fogja helyreállítani a piaci bizalmat.

A cikk megjegyzi, hogy a piaci turbulencia már tavaly tavasz óta tart, amikor a forint (euróárfolyama) esni kezdett a költségvetési és a folyómérleghiánnyal kapcsolatos aggodalmak miatt. A valuta euróárfolyama a vészintézkedésként végrehajtott kamatemelések ellenére is 9 százalékkal csökkent az év végére; ebből 5 százalékot novemberben és decemberben vesztett - áll a Financial Times cikkében.

Draskovics nem elég erős személyiség

Az elemzés szerint a szocialista párt jórészt ellenezte a László Csaba által szorgalmazott nadrágszíjmeghúzó intézkedéseket, amelyek helyreállíthatták volna a bizalmat a forintban. Draskovics Tiborról, a kijelölt utódról - csakúgy, mint elődjéről - Budapesten azt tartják, hogy sem kellően erőteljes személyiséggel, sem politikai kapcsolatokkal nem rendelkezik az esetleges további fájdalmas költségvetési megszorítások bevezetéséhez - állítja a csütörtöki Financial Times.

A DrKW elemzői szerint most újabb, egyértelműen körülírt intézkedéscsomagra van szükség az új pénzügyminiszter részéről, és annak jelzésére, hogy ezeket az intézkedéseket a kormány maradéktalanul támogatja. Csak így lehetünk "derűlátóbbak a következő egy évre kitűzött célok elérhetőségét illetően" vélték az elemzők.

László pontatlan előrejelzései

A londoni befektetési ház szerint László Csabának fel lehet róni, hogy pontatlan előrejelzéseket adott - nem beszélve a forintot nemigen segítő kijelentéseiről -, ettől azonban még tény marad az is, hogy a kormánynak sem volt sok kedve a megszorító intézkedésekhez. Ebben az összefüggésben nézve a miniszter felmentése semleges jelentőségű, egészen addig, amíg "nem látjuk konkrét jeleit a gazdaságpolitika változásának" - áll a Dresdner londoni elemzésében. A DrKW szerint Draskovics Tibor kinevezésével a kormány talán (a 2008. januárinál) reálisabb - vagyis későbbi - eurócsatlakozási céldátumot is meghatároz.

"László Csaba lett a bűnbak"

A Rzeczpospolita című lengyel konzervatív napilap elemzőkre hivatkozva azt írta, hogy László Csabát tették meg bűnbaknak a gazdasági bajokért. A mértékadó, független napilap megemlítette: László Csaba kijelölt utóda, Draskovics Tibor a kilencvenes években "a magyar gazdasági reformok atyjának", Bokros Lajosnak segített a híres sokkterápia megvalósításában. Kiválasztása arra utalhat, hogy a miniszterelnök - szintén korábbi pénzügyminiszter - nagyobb részt akar vállalni az ország gazdaságpolitikájának formálásában.

A liberális Gazeta Wyborcza is úgy látja, hogy László menesztésével bűnbakot igyekeztek találni a rossz magyar pénzügyi helyzetért. Piaci elemzők a lapnak nyilatkozva úgy vélekedtek, hogy nem egészen átgondolt lépésről van szó, amellyel valószínűleg a kormány bírálóit akarták megnyugtatni. Medgyessy Péter balközép kormányának fő prioritása a költségvetési hiány fokozatos mérséklése és a 2008-as euroövezeti csatlakozás volt. Ez utóbbi cél elérésétől az ország egy lépéssel messzebb került - idézett egy magyar elemzőt a legnagyobb példányszámú lengyel napilap.