Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Friderikusz, Lendvai, meghallgatás, lehallgatás

2002.09.25. 16:35
Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető telefonüzenetben biztosította Friderikusz Sándor tévéelnökjelöltet, hogy "mi a maga pályázatát támogatjuk első soron, tehát ebben az én véleményem nem változott, és ahogy látom megegyezik a Péterével". Az ismert tévés szerdai közleményében megerősítette, hogy a hangfelvétel valóban az ő hangpostájából származik. A felvétel tartalmáról kijelentette, sohasem csinált titkot abból, hogy pályázatának tartalmát megismertette a parlamenti pártokkal. Friderikusz magántitoksértésért feljelentést tesz, Lendvai vállalhatónak tartja "magánvéleményét". A Fidesz az összes pályázó arculcsapásának tartja a történteket.
Az utóbbi napokban több szerveren is felbukkant egy hangpostafelvétel, amin Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető arról biztosítja Friderikusz Sándort, hogy "mi a maga pályázatát támogatjuk", és nem érti, Friderikusz honnan hallotta, hogy véleménye megváltozott. Többször leszögezi, hogy ebben a kérdésben nincs változás, és álláspontja "megegyezik a Péterével is".

Baló nem nyilatkozik

A frakcióvezető azt tanácsolja Friderikusznak, hogy kössön megnemtámadási megállapodást két vetélytársával, Baló Györggyel, illetve Székely Ferenccel, és utal arra, hogy tudomása szerint ez a megállapodás már amúgy is megköttetett. Azt kéri Friderikusztól: egyezzenek meg a későbbi együttműködésről. A felvételen megemlített Baló György megkeresésünkre közölte, hogy nem kíván nyilatkozni az ügyről.

LendvaI: Nem véletlen az időzítés

Lendvai Ildikó a nyilvánosságra került hangfelvétellel kapcsolatban az Indexnek úgy nyilatkozott: "újra lefele lépett a magyar politikai közélet" azzal, hogy egyesek telefonlehallgatással politizálnak. Megjegyezte, napok óta tud arról, hogy szerkesztőségeknél házalnak a felvétellel. Meggyőződése, hogy nem véletlenül időzítették mostanra a hangfelvétel nyilvánosságra hozatalát, hiszen szerdán hallgatta meg a tévékuratórium Friderikusz Sándort.

Friderikusz jó elnök lenne

Lendvai magánvéleményét, miszerint Friderikusz jó elnöke lenne a Magyar Televíziónak, továbbra is vállalja. Természetesnek nevezte, hogy a politikusok véleményt alkotnak a jelöltekről, hiszen a tévékuratórium pártdelegáltakból áll. Nem örül ugyanakkor a hangfelvétel közzétételének, mert nem tartja szerencsésnek, hogy a döntés előtt kiderült, ő kit támogat, ez ugyanis befolyásolhatja a televízió nagykuratóriumának civil tagjait. Emlékeztetett: az előző tévéelnök-választás után is kijelentette, hogy Friderikusz Sándort tartotta volna jó választásnak. Szerinte az ismert tévés személye garancia a közpénzek hatékony felhasználására.

Valamennyi párttal

"Valóban az én mobiltelefonom hangpostafiókja lett feltörve pár napja, és onnan adta ki valaki a szó szerinti változatot" - tartalmazza Friderikusz Sándor szerdai közleménye. A tévéelnökjelölt közölte: "ami az üzenet érdemi részét illeti, nem csináltam titkot abból (legutóbb a Magyar Hírlapban nyilatkoztam), hogy tévéelnöki pályázatom tartalmát megismertettem mind a négy parlamenti párt vezetőivel, képviselőivel."

Semmi rendkívüli

Friderikusz szerint a telefonüzenet azért született, mert egy darabig valóban kételkedett abban, hogy koncepciója találkozik-e a Szocialista Párt egyik médiafelelőse, Lendvai Ildikó rokonszenvévével. "Erre érkezett ez a bizonyos üzenet, amiben én egyébként semmi rendkívülit nem találok, hiszen köztudott az, hogy a tévéelnökjelölt személyéről a pártok delegáltjaiból álló kuratóriumi elnökség dönt 2/3-os többséggel. Azt pedig ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a tévékuratóriumba ülő pártdelegáltak nem konzultálnak saját pártjuk vezetőivel" - hangoztatja Friderikusz Sándor.

Friderikusz feljelent

Az ismert tévés nem híve a "levélfelgőzöléseknek", és nem szeretne olyan országban élni, ahol a mobiltelefonokat (és minden egyéb telefont) lehallgatnak, illetve a hangpostafiókot illetéktelenek feltörik, hogy így kellemetlenkedjenek, ezért magántitoksértés címén eljárást kezdeményez minden olyan nyilvános fórum ellen, amely közzétette magán-hangpostafiókja tartalmát. "Talán még a törvényességben lehet bízni, a hatályos Büntető Törvénykönyv az ilyen típusú bűncselekményekre 5 évig terjedő, minısített esetben 2-8 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását írja elő" - zárul a közlemény.

A kurátorok rákérdeztek

A Magyar televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége szerdán meghallgatta Friderikusz Sándort, ahol szóba került a hangfelvétel is. Friderikusz információink szerint közölte, hogy minden parlamenti pártot megkeresett, és ismertette terveit, mert - fogalmazott - olyan elnöke szeretne lenni az MTV-nek, akit minden párt elfogad.

A Fidesz az összes pályázó arculcsapásának tartja a történteket
A Fidesz tisztességtelen játszmának tartja, hogy szakmai alapon történő elbírálás helyett az MSZP a színfalak mögött előre eldöntötte az MTV elnöki posztjára történő versengést; a kormánypárt ezzel ócska paródiává silányította az ország közszolgálati televíziójának vezetésére kiírt pályázatot - áll a párt kulturális kabinetje közleményében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-hez. A Fidesz - Magyar Polgári Párt arra reagált, hogy szerdán több internetes portálon megjelent az a hangüzenet, amelyben Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője támogatásáról biztosítja az egyik jelölt, Friderikusz Sándor pályázatát.

"A Fidesz az összes pályázó arculcsapásának tartja a történteket, egyben méltatlannak ahhoz a személyhez is, akire az MSZP ráerőlteti akaratát" - írják. A párt szerint felvetődik a kérdés: ha a magát "független" televíziós személynek tartott showmannel szemben az MSZP így jár el, akkor milyen eszközökkel tarthatja irányítása alatt az elmúlt hónapokban odahelyezett pártkatonáit. "Miközben Lendvai Ildikó és az MSZP a független média őrangyalának szerepét játszotta, s szüntelenül szajkózta a pártpolitikától független közszolgálati televízió szükségességét, kiderült, hogy Medgyessy Péter egyetértésével elvtelen alkukat, tisztességtelen megnemtámadási szerződéseket ajánlottak Friderikusz Sándornak" - áll a közleményben.