Levéltitkot sértett az Oktatási Minisztérium?

2003.05.21. 17:20
Az adatvédelmi biztoshoz fordultak az Oktatási Minisztérium egykori munkatársai, akik úgy vélik: a tárca jelenlegi dolgozói jogosulatlanul olvasták el és adták ki személyes e-mailjeiket - írja a Magyar Hírlap. Az OM álláspontja szerint nem követettek el jogsértést. A minisztérium szabályzatban rögzíti, a levelező rendszeren keresztül magánjellegű levelezést folytatni tilos.
Az adatvédelmi ombudsmantól kért vizsgálatot Béres István, az Oktatási Minisztérium egykori beruházási kormánybiztosa és a tárca egyik volt vezető munkatársa - írja a Magyar Hírlap. Állításuk szerint a minisztérium jelenlegi dolgozói beleegyezésük nélkül elolvasták e-mailjeiket és továbbították azokat egy cég ügyvezetőjének. Béres tavaly nyáron már nem dolgozott a tárcánál, de levelezett volt kollégájával.

Az illető nem járult hozzá ahhoz, hogy a Magyar Hírlap közölje a nevét. Béres volt kollégáját tavaly szeptemberben ugyancsak menesztették, aki erről értesítette az informatikai főosztályvezetőt és kérte, hogy személyes adatait törölje a rendszerből. Ennek ellenére szeptember 27-én Béres tértivevényes visszajelzést kapott arról, hogy valaki volt kollégája nevében elolvasta a neki írt e-maileket, amelyekből politikai nézeteire is fény derült. Béres korábbi munkatársának e-mail címe vezeték- és keresztnevét is tartalmazta. Az adatvédelmi biztos korábbi állásfoglalása szerint az ilyen címekre érkezett üzenetek magánlevélnek minősülnek, ezért nem olvashatja el más, csak a címzett - mondta a Magyar hírlapnak Béres.

Egy fegyelmi eljárás jegyzőkönyvéből kiderül, hogy Majsai Sándor Gábor informatikai miniszteri biztos utasítást adott a tárca rendszergazdájának, hogy nyomtassa ki a sérelmező leveleit. Egy másik a Hírlap birtokában lévő dokumentumból kiderül, hogy a nevge elhallgatását kérő volt minisztériumi munkatárs levelezését lementették az ellene folyó vizsgálat miatt. A Magyar Hírlap beszámolója szerint az oktatási tárcánál egyelőre nem tudnak a vizsgálatról.

A minisztérium szerint nem követtek el jogsértést
Az OM álláspontja szerint nem követettek el jogsértést. A Magyar Hírlap cikkére reagáló közleményében az Oktatási Minisztérium hangsúlyozza: elektronikus levelezőrendszerük kizárólag hivatali ügyek intézésére szolgál, mint ahogy erről az Oktatási Minisztériumnak az előző kormányzati ciklus alatt (2000. szeptember 30.) elfogadott Informatikai szabályzata is rendelkezik.

A szabályzat biztonsági és általános szabályokra vonatkozó rendelkezésének első pontja kimondja, hogy "A levelező rendszeren keresztül magánjellegű levelezést - különös tekintettel a körlevelekre - folytatni alapvetően tilos." A szabályzat az adatok védelméről szóló pontjában rögzítette: "A Minisztériumban a hivatali munkavégzés során keletkezett valamennyi infomáció, adat, anyag, elemzés, stb. - amennyiben a szerzői jogok ezt nem zárják ki - a Minisztérium kizárólagos tulajdonát képezi. Felhasználó tudomásul veszi, hogy az általa üzemeltetett, illetve használt számítástechnikai eszközökön tárolt - munkavégzéssel összefüggő - információ a Minisztérium tulajdonát képezi és az abba történő betekintésről, annak harmadik fél részére történő átadásáról a Minisztérium kizárólagosan jogosult dönteni. "  • Hírek
  • Személyi kölcsön