Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Az 'országimázs rombolói'

2000.12.01. 00:03
Ellenzéki politikusok, politológusok, szociológusok, újságírók neve és tőlük származó idézetek szerepelnek az Ez évben megjelent, Magyarországot, illetve annak kormányát lejárató külföldi sajtócikkek címmel összeállított listán, amelynek egy részét a Miniszterelnöki Hivatal nyilvánosságra hozta.
Az anyag - amelyre Orbán Viktor miniszterelnök az európai integráció aktuális kérdéseiről tartott parlamenti vitanapon, csütörtökön elhangzott beszédében utalt - a magyarországi antiszemitizmusról szóló idézetekkel kezdődik.

Különböző kiadványokban (Washington Jewish Week, Jerusalem Report, továbbá a hollandiai Elsevier és Trow) publikált cikkek Haraszti Miklós (SZDSZ) volt, és Herczog Edit (MSZP) jelenlegi országgyűlési képviselőre, továbbá Vásárhelyi Mária szociológusra hivatkozva zsidóellenes megnyilvánulásokat idéznek kormánypárti politikusoktól és lapoktól.

Júliusban a Limes című olasz folyóiratban terjedelmes cikk jelent meg Antiszemitizmus Orbán Magyarországán címmel, amely többek között felidézi, hogy egy Haiderrel foglalkozó strasbourgi nemzetközi konferencián a magyar zsidókat képviselő Zoltai Gusztáv a magyarországi "lopakodó antiszemitizmusról" beszélt. A cikk szerzője - aki szerint az antiszemitizmus szinte divat lett Magyarországon - köszönetét fejezi ki Vásárhelyi Júliának, a HVG szerkesztőjének segítségéért.

Györgyi Kálmán lemondása kapcsán a német Der Standard és a holland NRC Handelsblad Kovács Lászlóra, az MSZP és Magyar Bálintra, az SZDSZ elnökére hivatkozva példátlan botrányról, illetve arról ír, hogy a legfőbb ügyész a médiaháború első áldozata.

A német Die Zeit szeptember 14-én Viktor király címmel publikált cikket a magyar miniszterelnökről. A lap az SZDSZ Új Generáció két vezetőjét, Gusztos Pétert és Ónódi Tamást idézve azt írja, hogy Magyarország miniszterelnöke ma leginkább királlyá szeretne válni. Szalai Erzsébet szociológus a cikkben idézett véleménye szerint a rendszerváltozás vesztese a magyar társadalom kétharmada. Ugyanebben a cikkben Vásárhelyi Miklós "alapelvek nélküli, rendkívül tehetséges személy"-ként jellemzi Orbán Viktort, míg Sárközy Tamás, a Jogász Szövetség elnöke szerint a miniszterelnök "mindenáron tovább akar kormányozni".

Az International Herald Tribune október 3-i riportjában Kéri László politológus úgy vélekedett: "a mai kormány nem tudja elviselni a kritikákat, s amennyiben valaki nem ért egyet, azt ellenségnek tekinti".

Az összeállítás végül kitér Magyar Bálintnak a Liberális Internacionálé októberi kongresszusán mondott beszédére, amelyben a politikus - Eörsi Mátyás szabad demokrata parlamenti képviselő beszámolója szerint - azt hangoztatta: "a hatalom, akárcsak a rendszerváltás előtt, mindent centralizál, és a saját uralma alá hajt, a demokratikus ellenőrzés eszközrendszerét szétzilálja, és az intézményes korrupció ma már nem marad el a kádári időkben tapasztaltaktól".