Botond, Mózes
EUR 385,09 Ft
USD 369,72 Ft
12 °C
29 °C

Már szerdán reggel lemondhat Medgyessy

2004.08.24. 18:44
Meg nem erősített értesüléseink szerint akár szerda reggel benyújthatja az államfőnek lemondását Medgyessy Péter. A kormányfő kedden délután a szocialista vezérkarral konzultált, akik arról győzködték, ne mondjon le, várja meg a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal menesszék. Információink szerint sikertelenül.
Meg nem erősített információk szerint kedd esti tárgyalásukon nem sikerült meggyőzniük a szocialista vezetőknek Medgyessy Pétert arról, hogy várja meg, míg benyújták ellene a konstruktív bizalmatlansági indítványt. Medgyessy már szerdán reggel benyújthatja az államfőhöz lemondását. A kormányfővel tárgyalt a lemondásról például Kovács László pártelnök és Lendvai Ildikó frakcióvezető is, azonban csak arról sikerült Medgyessytől ígéretet kicsikarniuk, hogy kedden nem nyújtja be lemondását.

Gyurcsány miatt megy?

Lendvai Ildikó az Index kérdésére közölte, Bárándy Péter azért tartózkodott Medgyessynél, hogy jogászként vázolja számára a lemondás esetleges kockázatait. A korábbi sajtóhírek arról szóltak, Medgyessy akkor távozik lemondással, ha az MSZP kongresszusa Gyurcsány Ferencet jelöli szerdán délután utódjául.

Kovács László ugyancsak kérdésre válaszolva kifejtette: Medgyessy Péter döntésében, hogy benyújtja-e lemondását, szerinte nem játszik szerepet, hogy ki lesz az utódja.

Hallgatag jogászok Medgyessynél

Medgyessy a szocialista vezetők távozása után Török Gábor politológussal konzultált, majd Tölgyessy Péter fideszes képviselővel, az SZDSZ egykori elnökével kezdett megbeszélést. Tölgyessyt tekintik egyébként a miniszterelnök leváltására szolgáló konstruktív bizalmatlansági indítvány egyik atyjának, hiszen az Antall-kormány idején megkötött MDF-SZDSZ paktum tette lehetővé e jogi formula létrehozását.

Bár Tölgyessy nem kívánt nyilatkozni amikor távozott a kormányfőtől, az Index információi szerint a fideszes képviselő, mint a hatályos alkotmány egyik megalkotója tájékoztatta Medgyessyt a helyzetről. Mint Tölgyessy távozását követően kiderült, egész jogászhad tartózkodott a miniszterelnök dolgozószobájában: Bárándy Péteren kívül Halmai Gábor alkotmányjogász és Vastagh Pál egykori igazságügyi miniszter is elmondta álláspontját. Távozásukkor azonban egyikük sem nyilatkozott.

Ellentmondó jogi értelmezések

A koalíciónak egyébként azért fontos kérdés, hogy önként távozik-e a kormányfő vagy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal mozdítják el, mert előbbi esetben hosszú egyeztetést igényel az utódlás, míg ha a parlament mozdítja el a miniszterelnököt, akkor egyúttal az új kormányfőt is kinevezi. Lemondás esetén a köztársasági elnök dönthet arról, hogy kit kér fel kormányalakításra, míg a bizalmatlansági indítvány nem oszt lapot Mádl Ferencnek. Bár a szabad demokraták úgy vélik, hogy a lemondott kormányfő ellen is benyújtható bizalmatlansági indítvány, alkotmányjogászok aggályosnak minősítették ezt a megoldást.

"Az első az ország..."

Medgyessy Péter lemondásának lehetősége először vasárnap este merült fel, amikor interjút adott az MTV A szólás szabadsága című műsorának. Az interjúban a távozó kormányfő úgy nyilatkozott, "nem biztos, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítvány a legjobb megoldás, mert senki nem várhatja el a mostani miniszterektől, hogy megnyomják magukkal szemben a gombot".

Medgyessy kérdésére válaszolva nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy mégis inkább a lemondást választja. Mint mondta, "még nem döntöttem el semmit. Az első az ország, a második a szocialista párt és utána jönnek a személyek." Arra a kérdésre, hogy mi következne azután, hogy lemond, úgy felelt: "ismerve a köztársasági elnök, Mádl Ferenc tisztességét én bízom abban, hogy pontosan ismeri a realitásokat, és adna egy lehetőséget arra, hogy a legerősebb párt javasolhasson egy embert a kormányfői posztra."

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek