Szilárda
-4 °C
3 °C

Lendvai: a Fidesznek vissza kell utasítania a megmozdulást

2002.07.04. 17:33
Kicsi csoport, nagy dugó - jellemezte Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az Erzsébet hídi tüntetés nyomán kialakult helyzetet, és hangsúlyozta, hogy az MSZP minden törvényes megmozdulás esetében igent mond a szólásszabadságra, de minden esetben nemet mond a békés járókelők háborgatására. Szerinte a 100-200 ember részvételével zajlott demonstráció nem a kormánynak, hanem a budapestieknek okozott kellemetlenséget.
Az eredmény politikai hátterét vizsgálva Lendvai arra hívta fel a figyelmet, hogy egy szűkebb politikai kör "névvel-címmel" a tüntetők mellé állt. Utalt arra, hogy Csurka István MIÉP-elnök jelezte: nem ő vagy pártja szervezte a demonstrációt, de egyetért azzal. Lendvai hozzátette, hogy a politikai háttérhez tartozik az a kör is, amely a választások óta életben tartja az eredményekkel kapcsolatos bizonytalanságot. Úgy vélte, hogy a történtek után már a Fidesznek is egyértelmű nyilatkozatot kell adni és határozottan vissza kell utasítani a törvénytelen megmozdulást. A választóvonal ebben az esetben ugyanis nem a jobb- és baloldal között van, hanem a demokrácia törvényes rendjét elfogadók és elutasítók között.

A Parlament ellenszavazat nélkül elfogadta az eredményt

Az MSZP frakcióvezetője emlékeztetette a kételyeket megfogalmazókat arra, hogy a voksolás törvényességéért legfelső szinten Orbán Viktor volt miniszterelnök és Pintér Sándor volt belügyminiszter viselte a felelősséget. Pintér pedig az Országgyűlésnek adott beszámolójában eredményes és törvényes voksolásról beszélt, és a Ház ezt 372 igennel ellenszavazat nélkül el is fogadta. Lendvai arra kérte a jobboldali politikusokat, akik a bizonytalanságot erősítették, hogy segítsék felhergelt híveiket: a megbékélés útján hazatérni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!