Móric
14 °C
17 °C

A Fidesz vitatja, hogy keresett a székház-eladáson

2003.09.22. 16:46
A Fidesz szerint hibás összesítés szerepel a Lendvay utcai pártszékház eladásáról és visszavásárlásáról az ÁSZ egykori pártgazdálkodást vizsgáló jelentéseiben. Az MSZP már korábban azzal vádolta a nagyobbik ellenzéki pártot, hogy a 90-es évek végén kifejezetten hasznot húzott zajlott a K&H-val kötött üzletből. A számvevőszék akkori adatai szerint szintén a Fidesz keresett a tranzakción.
A Fidesz szóvivője szerint nem a párt budapesti központjának valós eladási és visszavásárlási ára szerepel az Állami Számvevőszék 1996-1997. és 1998-1999. évi pártgazdálkodási jelentésében. Révész Máriusz szerint az adatok megváltoztatását már korábban kérték az ÁSZ-tól, ám a korrekció a mai napig sem történt meg.

Olcsó irodabérlet

A Lendvay utcai ingatlan 1996-os eladása kapcsán már a múlt héten azzal vádolta riválisát az MSZP-s Simon Gábor, hogy a párt nevében eljáró Simicska Lajos bizalmas üzleti kapcsolatot ápolt a K&H Bankkal. A szocialista képviselő szerint az akkor szintén ellenzékben levő párt a választások előtt olyan szerződést kötött a bankkal, amely lehetővé tette, hogy a pénzhiányos években havi 50 ezer forintért bérelhesse vissza saját székházát. Az állításokra reagálva Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője akkor azt mondta, hogy a K&H az alacsony bérleti díj ellenére havi 5 milliót keresett a párton, miután 1996-ban mindössze 200 milliót fizetett, három évvel később pedig 432 millió forintot kért a házért.

380 mínusz 346

Az ÁSZ éves jelentései szerint azonban a Fidesz-MPP 1996-ban 300 millió forintot számolt el a Lendvay utcai székházának eladásával összefüggően. A bevételi oldalt gyarapította további 30 millió az ingatlanban található felszerelési tárgyakért, közel 50 millió pedig az ingatlan adás-vételi ügylet keretében elengedett kamattartozásért. Az 1998-ban kormányra került pártot vizsgálva a számvevőszék azt állapította meg, hogy a berendezéseket 37,5 milliós vételáron számolva összesen 346 millióért vásárolta vissza az épületet, amelyet az adás-vételi szerződésben meghatározott részletfizetési feltételekkel 2000. és 2001. években törlesztett.

Az ÁSZ 2001-es összegzése szerint a Fidesz beszámolóiban ezekben az években azonos 171,6 millió forint szerepel, és hozzáteszi, hogy a 1999-es beszámoló "nem a székházvásárlás első részletének megfelelő tényleges kifizetést, hanem a teljes vételárat tartalmazta". "A közvélemény korrekt tájékoztatása megkövetelte volna, hogy a 2000. és 2001. évről szóló beszámolókban megjelöljék, hogy - a számviteli politika változtatása következtében - az egyéb kiadások milyen összegben tartalmaztak az 1999. évi beszámolóban már közzétett kiadást" - tartalmazza a jelentés.

Megkötötték, megváltoztatták

Révész Máriusz az Index kérdésére elmondta, hogy 1996-ban valóban 300 millióra kötöttek egy szerződést, ám azt még abban az évben 200 millióra változtatták. Az ÁSZ adatai között azonban a korábbi összeg szerepelt, amit észrevételezett ugyan a párt, ám azt a mai napig sem változtatták meg. A szóvivő hozzátette: a párt 1996-os mérlegében is 200 millióval szerepel az ingatlan értékesítés. A szóvivő szerint a pár birtokában lévő szerződések bizonyítják, hogy a visszavétel végösszege valóban 423 millió forint volt, ám a különbözet a későbbi éves jelentésekben szerepel.

Az ÁSZ illetékeseit egyelőre nem sikerült elérni.