Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A Fidesz vitatja, hogy keresett a székház-eladáson

2003.09.22. 16:46
A Fidesz szerint hibás összesítés szerepel a Lendvay utcai pártszékház eladásáról és visszavásárlásáról az ÁSZ egykori pártgazdálkodást vizsgáló jelentéseiben. Az MSZP már korábban azzal vádolta a nagyobbik ellenzéki pártot, hogy a 90-es évek végén kifejezetten hasznot húzott zajlott a K&H-val kötött üzletből. A számvevőszék akkori adatai szerint szintén a Fidesz keresett a tranzakción.
A Fidesz szóvivője szerint nem a párt budapesti központjának valós eladási és visszavásárlási ára szerepel az Állami Számvevőszék 1996-1997. és 1998-1999. évi pártgazdálkodási jelentésében. Révész Máriusz szerint az adatok megváltoztatását már korábban kérték az ÁSZ-tól, ám a korrekció a mai napig sem történt meg.

Olcsó irodabérlet

A Lendvay utcai ingatlan 1996-os eladása kapcsán már a múlt héten azzal vádolta riválisát az MSZP-s Simon Gábor, hogy a párt nevében eljáró Simicska Lajos bizalmas üzleti kapcsolatot ápolt a K&H Bankkal. A szocialista képviselő szerint az akkor szintén ellenzékben levő párt a választások előtt olyan szerződést kötött a bankkal, amely lehetővé tette, hogy a pénzhiányos években havi 50 ezer forintért bérelhesse vissza saját székházát. Az állításokra reagálva Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője akkor azt mondta, hogy a K&H az alacsony bérleti díj ellenére havi 5 milliót keresett a párton, miután 1996-ban mindössze 200 milliót fizetett, három évvel később pedig 432 millió forintot kért a házért.

380 mínusz 346

Az ÁSZ éves jelentései szerint azonban a Fidesz-MPP 1996-ban 300 millió forintot számolt el a Lendvay utcai székházának eladásával összefüggően. A bevételi oldalt gyarapította további 30 millió az ingatlanban található felszerelési tárgyakért, közel 50 millió pedig az ingatlan adás-vételi ügylet keretében elengedett kamattartozásért. Az 1998-ban kormányra került pártot vizsgálva a számvevőszék azt állapította meg, hogy a berendezéseket 37,5 milliós vételáron számolva összesen 346 millióért vásárolta vissza az épületet, amelyet az adás-vételi szerződésben meghatározott részletfizetési feltételekkel 2000. és 2001. években törlesztett.

Az ÁSZ 2001-es összegzése szerint a Fidesz beszámolóiban ezekben az években azonos 171,6 millió forint szerepel, és hozzáteszi, hogy a 1999-es beszámoló "nem a székházvásárlás első részletének megfelelő tényleges kifizetést, hanem a teljes vételárat tartalmazta". "A közvélemény korrekt tájékoztatása megkövetelte volna, hogy a 2000. és 2001. évről szóló beszámolókban megjelöljék, hogy - a számviteli politika változtatása következtében - az egyéb kiadások milyen összegben tartalmaztak az 1999. évi beszámolóban már közzétett kiadást" - tartalmazza a jelentés.

Megkötötték, megváltoztatták

Révész Máriusz az Index kérdésére elmondta, hogy 1996-ban valóban 300 millióra kötöttek egy szerződést, ám azt még abban az évben 200 millióra változtatták. Az ÁSZ adatai között azonban a korábbi összeg szerepelt, amit észrevételezett ugyan a párt, ám azt a mai napig sem változtatták meg. A szóvivő hozzátette: a párt 1996-os mérlegében is 200 millióval szerepel az ingatlan értékesítés. A szóvivő szerint a pár birtokában lévő szerződések bizonyítják, hogy a visszavétel végösszege valóban 423 millió forint volt, ám a különbözet a későbbi éves jelentésekben szerepel.

Az ÁSZ illetékeseit egyelőre nem sikerült elérni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?