Leosztották a rádiófrekvenciákat?

2000.02.25. 13:22
ORTT-közeli források szerint a 98 MHz-es nonprofit frekvenciát a Civil és a Fiksz Rádió alkotta Civil Rádiózásért Alapítvány nyeri el, a Tilos Rádió pedig nem kap frekvenciát. A kereskedelmi frekvenciákra pályázók közül a Pesti Est Rádióé lesz a 98,6 MHz, a kereskedelmi és nonprofit frekvenciákra egyaránt pályázó Mária Rádió pedig a 88,8-as nonprofit frekvenciát kapja. Nem nyer a pályázaton a Rádió C roma rádió sem. Tudomásunk szerint a pécsi és komlói pályázatokon az MTV hírigazgató-helyettese, Belénessy Csaba érdekeltségébe tartozó cégek nyernek majd. Az ORTT csak hétfőn hoz döntést az új rádiófrekvenciákról, és kedden hirdet eredményt.

A hétfőn összeülő ORTT egy nonprofit és egy kereskedelmi budapesti frekvenciáról és a húsznál is több vidéki frekvencia egy részéről dönt. A többiről már - információink szerint - döntött a testület, ám az eredményt csak kedden hozzák nyilvánosságra. A Népszabadság szerint a frekvenciaosztás nem volt mentes politikai felhangoktól. Révész T. Mihály leköszönő elnök még a főbb döntések előtt távozott az ülésről.

A jelenleg is működő budapesti nonprofit frekvencián, a 98 FM-en most a Civil, a Fiksz és a Tilos Rádió sugároz, elobbiek nappal, a Tilos pedig éjjel. A frekvenciát tudomásunk szerint most a Civil és a Fiksz alkotta Civil Rádiózásért Alapítvány nyeri el. Az ORTT máshol is újrapályáztatta a megosztott frekvenciákat, például Békéscsabán, ahol a 104 megahertzen eddig a Csaba Rádió, az Alföld Rádió és a Rádió Mix sugárzott, most pedig a Csaba Rádióé lesz a terep.

Hírünkre reagálva Rozgonyi Zoltán, a Tilos Rádiót kiadó Tilos Kulturális Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy nagyon sajnálnák, ha az ORTT nem adna nekik frekvenciát, de reménykednek, mivel még nem született hivatalos döntés. A Tilos Rádió interaktív, betelefonálós műsorainak és saját DJ-i által kevert zenéinek eltűnésével szegényebb lenne a budapesti médiakínálat - mondta az ügyvezető. Katasztrófaterveikről beszélve Rozgonyi elmondta, több budapesti kábeltévés társasággal is tárgyalásokat folytatnak, így elképzelhető, hogy az internetes adás mellett a jövőben kábelen is fogható majd a Tilos. A rádió adását RealAudióban jelenleg is lehet hallgatni a Tilos weboldalán.

Hanák Tamás, a Pesti Est Rádió ügyvezető igazgatója az Indexnek korábban elmondta: bár kereskedelmi frekvenciákat pályáztak, alapvetően közszolgálati feladatokat látnak majd el. A tervek szerint főleg kulturális információkat közvetítenek a hallgatóknak - több mint ötven százalék lesz a beszédarány a műsorokban. Hanák Tamás nem kívánta kommentálni értesülésünket, mely szerint a Pesti Est Rádió nyeri el a 98,6 MHz-et, mivel még nincs hivatalos döntés az ügyben. A 10 millió forinttal alapított Est Rádió Kft. 60%-a Hanák Tamás, a Pesti Est ingyenes programmagazint kiadó Pesti Est ügyvezető igazgatója, 40%-a Alpári László, az Edison reklámügynökség ügyfélkapcsolati igazgatója tulajdonában van. A rádió főszerkesztője Pálinkás Szűcs Róbert, a Joy magazin főszerkesztő-helyettese lesz, a műsortervet Erdélyi Zsolt, az Edison kreatív igazgatója készítette.

Vidéki frekvenciák

A húsznál is több vidéki frekvencia egy részéről hétfőn dönt az ORTT. A jelenlegi állás szerint a budapesti Rádió 1 és Roxy Rádió nem terjeszkedhet vidéken, mivel nem kapják meg a megpályázott frekvenciákat. A vidéki rádiók viszont nyomulhatnak: a veszprémi Radio Jam elnyerte a pápai 92,7 MHz-es hullámsávot, a miskolci Rádió Gaga Ózdon és Kazincbarcikán is sugározhat, a két orosházi rádiót üzemeltető Média Cápa Bt pedig Gyulán és Békéscsabán nyert új frekvenciákat. Budapesti frekvenciát kap a Vácott már működő Rádió Infórum. Nem terjeszkedhet a Cegléden és Szegeden sugárzó Rádió 88, mivel a megpályázott három vidéki és egy budapesti frekvencia közül egyiket sem kapta meg. Információink szerint Miskolcon az Egri Katolikus Rádió Alapítvány sugározhat, Nyíregyházán a BB Produkció Kft, Békéscsabán pedig a Média Cápa Bt (100,8 FM) mellett a Csaba Rádió (104 FM) nyer majd.

Tudomásunk szerint nem az Ariadné Rádió, hanem a Mária Rádió nyeri a 88,8 MHz-es nonprofit frekvenciát, annak ellenére, hogy Molnár Balázs, az Ariadnéval pályázó Publikum Egyesület képviselője szerint jók az esélyeik a hullámsáv elnyerésére. Szerinte ugyanis a második fordulóba csak a Mária és az Ariadné került be. Molnár egyébként a Napi Magyarország munkatársa és a napi 8 órában sugárzó pécsi nonprofit Publikum Rádió (101,2 FM) főszerkesztője. Mint azt Molnár Balázs ("Melnyikov" néven) a Törzsasztalban leírta, ő az ORTT Panaszbizottságánál több alkalommal feljelentette a Tilos Rádiót, eddig két esetben el is marasztalták azt. Az ORTT-től megtudtuk, hogy a rádiós pályázatok elbírásánál hátrányt jelent a rádiók számára a Panaszbizottság elmarasztaló határozata.

Nem jut frekvenciához a BBC, az RFI és a Deutsche Welle által létrehozott Aeriel Kft., a Népszabadság információi szerint nyer viszont a MIÉP-hez közel álló Gidó Média Kft., Gidófalvy Attila, Nagy Feró és Schuster Lóránt zenészek (utóbbi egyben fővárosi MIÉP-képviselő) rádiója.

Információink szerint a két budapesti kereskedelmi frekvenciára is pályázó Inforádió hírrádió megkapja az egyik frekvenciát. A Népszabadság szerint a rádió fő tanácsadója Heltai Péter, az MTV aktuális műsorainak főszerkesztője. Kérdésünkre Heltai nyomatékosan kijelentette, hogy ő csak a pályázat megírásában segített, semmilyen köze nincs a rádióhoz.

A pécsi és komlói nyertesek
Kereskedelmi FM 90,6 Pécs
Kereskedelmi FM 99,4 Komló
Mambó Rádió Kft.
7621 Pécs, Király u. 22.
Belénessy Réka 76%
Komor István 24%

Nonprofit FM 94,6 Pécs
Remény Rádió Kft.
7621 Pécs, Király u. 22.
Dr. Tischler Bernadett 95%
Deutsch Tibor 5%

Úgy tudjuk, a királyi tévé másik vezetője, Belénessy Csaba áll három nyertes pécsi és komlói rádió mögött, melyek egyike körzeti frekvenciát kapott. Belénessy, az MTV hírigazgató-helyettese, A HÉT főszerkesztője, és a Regionális és Nemzetiségi Műsorok főszerkesztője nem tulajdonosa a nyertes cégeknek, de egyikben lánya, Belénessy Réka, másikban második felesége, Dr. Tischler Bernadett a többségi tulajdonos. A jelenleg Pécsett működő egyetlen kereskedelmi rádiót, a 101,2 megahertzen sugárzó Fordan-Zengőt szintén Belénessy alapította és közvetett tulajdonosa annak is.

Turkovics Mónika, az ORTT szóvivője nem kívánta kommentálni értesüléseinket, mint mondta, a testület kedden hirdeti ki a pályázatok eredményét.