Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Budapesti zavargások: újabb letartóztatás, többeket kiengedtek

2006.09.28. 16:46
Négy ember került előzetes letartóztatásba csütörtökön, négy embert szabadon engedtek. A letartóztatottak szeptember 18-án, az MTV székházánál követtek el bűncselekményt a hatóságok szerint.

Újabb előzetes letartóztatási kérelmekről döntött a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön, ám a korábbi döntéseket megfellebbezők közül több esetben a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság megváltoztatta a korábbi határozatot és néhány személyt szabadon engedett, tudatta csütörtökön az MTI-vel a Fővárosi Bíróság (FB) sajtótitkársága.

Újabb ember előzetesben

Csütörtökön első fokon négy ember előzetes letartóztatási kérelméről döntött a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Közülük egy, rongálással gyanúsított személynél elrendelték a kényszerintézkedést, a másik három esetében elegendőnek találta a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat. Utóbbiakat garázdasággal gyanúsítják. Mind a négyen szeptember 18-án, az MTV székházánál valósították meg a bűncselekményt a hatóságok szerint.

Múlt csütörtöktől összesen 176 letartóztatási indítványt tárgyalt első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság, a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa, valamint a Buda Környéki Kerületi Bíróság. Ezek közül összesen 146 esetben rendeltek el előzetes letartóztatást, ám ezek közül többet az érintettek megfellebbeztek.

Négy embert szabadon engedtek

Csütörtökön a Fővárosi Bíróság, mint másodfokon eljáró bíróság megkezdte a fellebbezések elbírálását. Nyolc személy kényszerintézkedéséről döntöttek. Közülük négyet szabadon engedtek, két esetben lakhelyelhagyási tilalmat, egy személynél házi őrizetet rendeltek el. A nyolcadik gyanúsított kényszerintézkedését nem változtatta meg a bíróság, ő házi őrizetben maradt.

A tüntetésekkel összefüggésben jelenleg 139-en vannak előzetes letartóztatásban, heten házi őrizetben, tizenegy személlyel szemben pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el. Az első fokon eljáró bíróságok korábban 15 előzetes letartóztatásra irányuló kérelmet utasítottak el, míg a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság további négy személyt engedett szabadon.

A letartóztatási kérelmek mellett a bíróságok összesen tizenegy emberrel szemben szabálysértési eljárásban is döntést hoztak. Valamennyiüket 2-3 napos elzárással sújtották.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!