Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Orbánné cége Weklerrel azonos jogcímen jutott 41 millióhoz

2004.09.22. 16:05
A földművelésügyi miniszter utánanézett, és megtalálta az Orbán Viktor exminiszterelnök felesége és üzlettársai kft.-jének nyújtott vissza nem térítendő állami támogatás adatait. Németh Imre szerint a Lévai Anikó által negyedrészben tulajdonolt Szárhely-dűlő-Sárazsadány-Tokaj-Hegyalja Kft. az előző kormányzati ciklusban ugyanolyan jogcímen jutott összesen 41 millió 475 ezer forinthoz az államkasszából, mint a szabad demokrata Wekler Ferenc érdekeltségébe tartozó cégek.
Az FVM adatai szerint egy, összességében 71 millió 508 ezer forintos hegyaljai beruházás támogatására pályázott Orbán Viktor felelésege és három üzlettársa a Szárhely-dűlő-Sárazsadány-Tokaj-Hegyalja Kft. nevében.

13 hektárra kapták

Németh Imre szakminiszter Török Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő a parlamentben és külön, írásban is feltett kérdésére nézett utána, miután hétfőn az Országgyűlésben még nem rendelkezett információval, az Orbánéknak folyósított szőlőtelepítési támogatásnak. A földművelésügyi tárca vezetője azt írja: a Szárhely-dűlő-Sárazsadány-Tokaj-Hegyalja Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az előző kormányzati ciklusban, 2001-ben összesen 41 millió 475 ezer forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el, és a cég a támogatást ültetvénytelepítés jogcímen, a 15/2001 (III. 03.) FVM-rendelet alapján kapta.

A beruházás területe 13 hektár szőlő. A vonatkozó 2001-es FVM-rendelet értelmében legfeljebb 40 millió forintos támogatást nyújthat a tárca pályázatonként. Az említett cég ezért az FVM által nyújtott támogatásból 34 millió 324 ezer forintot nyert el, a maradék 7 millió 151 ezer forintot a Megyei Területfejlesztési Tanács nyújtotta, szintén költségvetési forrásból. A támogatás kezdete 2001, vége 2005. Az első évben, 2001-ben 8 millió 778 ezer forintot kapott a cég, 2002-ben 11 millió 470 ezer forintot, a további évekre 22 millió 227 ezer forint kifizetése maradt.

Azonos jocímen

A miniszter levelében megjegyezte azt is, hogy Lévai Anikóék Wekler Ferenc cégeivel megegyező jogcímen kapott vissza nem térítendő pénzt, jóllehet éppen "Orbán Viktor pártjának képviselői indítottak heves támadást ugyan ilyen ügyben az Országgyűlés alelnöke ellen". A szabad demokrata Wekler végül lemondott parlamenti tisztségéről.

Felvenné Felcsútra is

Lévai Anikó, aki az Indexnek hétfőn nem kívánt nyilatkozni a támogatás ügyéről, a Blikknek azt mondta, hogy a résztulajdonában álló cég 48 hektáron gazdálkodik, de a szőlőterületek nem a kft. birtokát képezik. Lévai, aki az elmúlt időszakban az őstermelői igazolványt is kiváltotta, elmondta, hogy ő nyolc hektárral rendelkezik a Sárazsadány határában lévő gazdaságban, de a támogatott terület nem az ő tulajdona. Lévai ugyanakkor azt is szükségesnek tartotta leszögezni, hogy tokaji és felcsúti földjeire is szeretne igénybe venni támogatást.

Az Index információi szerint Orbán Viktor felesége Felcsúton összesen nyolc ingatlannal rendelkezik Egy belterületi lakóház hozzátartozó 2677 négyzetméteres terület mellett Lévai Anikó 2001. novemberében 8 külterületi összesen 53,4 hektárros földet is vett, amelyek között négy legelő, két szántó, egy rét és egy nádas is van.  • Vennék
  • Hírek