Judit
3 °C
7 °C

Budapesti zöldfogyatkozás

2000.03.27. 18:03
A Széna téren 6550 négyzetméternyi park esett áldozatul a Mammut II. építkezésnek. A Roosevelt téren 23 fát vágnak ki a Gresham-palota 155 férőhelyes mélygarázsának építése miatt. A Corvin téri fák helyén a mélygarázsnak ásott gödör ásít, ugyancsak mélygarázst terveznek az egyébként védettnek nyilvánított Szabadság térre. Az Árpád híd pesti hídfojéhez toronyházat terveznek, emiatt veszélyben a Duna-part zöld területe. Kivágták az egykori Bem kertmozi területén a gesztenyefákat, várhatóan a Könyves Kálmán körút felújítása miatt a Népliget is megritkul.

A fakivágások engedélyezése a kerületi önkormányzatok hatáskörébe tartozik, a főfelügyelőségnek beleszólási joga nincs - mondja a Környezet- és Természetvédelmi Főfelügyelőség munkatársa. Budapest városfejlesztési koncepciójának zöldfelületi problémákat taglaló szövege szerint sincs a város egész térségére kiterjedő, elfogadott koncepció, struktúra és szabályozási terv. A belvárosi területeken a normatív 21 m2/fő helyett 0,3-3,4 m2/fő jut csak a zöldterületekből és -felületekből. A korábban zöldövezetnek tervezett területek is folyamatosan beépülnek, illetve a pótlások gyakorta elmaradnak.

A zöldfogyatkozás, a budai hegyvidék fokozatos beépítése további levegominoség-romlással fenyeget. Pepó Pál környezetvédelmi miniszter a kiemelt feladatok sorában említette a levegőtisztaság védelmét szolgáló kormányrendelet megalkotását, amely 2000 első félévében várható. Hozzátette: ma már nem az erőművi kibocsátások szennyezik leginkább a levegőt, hanem a közlekedés. Egy személyautó évente 6000-7500 kilogramm szén-dioxidot termel és bocsát ki.

A London Kutatási Központ azt állítja, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) műszerei sokszor nem a valóságnak megfelelő légszennyezettségi értékeket mérik. Ennek oka szerintük, hogy a kilenc éves gépek elavultak és nem szerencsés az elhelyezésük. A korszerűsítés mintegy kétszázmillió forintba kerülne. Szükség lenne az ólmot és a benzolt is folyamatosan mérni képes berendezésekre is.

Az (ÁNTSZ) monitor-csoportja szerint a levegő-szennyezés mértékét nem befolyásolják különösebben a fakivágások. Szmogriadó, szmogveszély nincs a fővárosban. Sőt. Bobvos János, az ÁNTSZ automata mérőhálózat üzemeltető-csoprotjának vezetője szerint a légszennyezettségi adatokban tíz évre visszamenőleg évről évre kis mértékű csökkenés tapasztalható, tehát javul a levegő minősége. Mint a szakember elmondta, nyolc mérőállomásból álló automata-rendszer és harminc szerkezetből álló RIV- (regionális imisszió-mérő) hálózat méri folyamatosan az adatokat. Azt Bobvos János is elismerte, hogy a gépek régiek, de hangsúlyozta: akkreditált laboratóriumban, hiteles gázokkal minden nap automatikus kalibrálást végeznek.

Probléma a közparkok egyenlőtlen területi megoszlása is (budai zöldövezet kontra pesti betontenger). Eközben a nagyberuházások miatt egyre fogynak a zöldterületek. A Széna téren, mint a Levegő Munkacsoport aktivistája közölte, több mint nyolcvan fát vágtak ki, 6550 négyzetméternyi park esett áldozatul a Mammut II. építkezésnek. A megállapodás szerint ugyan ezekért a fákért cserébe ültetnek majd másik fákat - csakhogy nem a területen, hanem a kerületben - és ez néhány betűnyi különbség lényeges lesz azoknak, akik a főváros legszennyezettebb levegőjű, legnagyobb forgalmú részén élnek.

A virágos Magyarországért

Ezzel a névvel hirdetett meg környezetszépítési versenyt számos minisztérium, alapítvány, civil szervezet és a Fovárosi Önkormányzat közösen. A verseny célja a kulturált, környezetbarát, vendégváró országkép kialakítása, a zöldfelületek növelése, a magyar virág- és kertkultúra fejlesztése. A versenyre települési önkormányzatok jelentkezhetnek.

A versenyzők pályázhatnak többek között közterületek parkosításával, magán- és utcakertek kialakításával, millenniumi emlékparkok kialakításával és résztvehetnek a fásítási programban. Idén a szervezők a millennium alkalmából emlékfaültetési versenyt is szerveznek. Az ezeréves államiság emlékére 2000 fa ültetését tervezik.

A Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága engedélyezte, hogy a Gresham-palota rekonstrukcióját és az ahhoz kapcsolódó mélygarázs építését bonyolító cég a korábbi három helyett 23 fát vághasson ki a Roosevelt téren. Az engedélyről már csak az ötödik kerületi jegyző szignója hiányzik. Dr. Rónaszéki László még nem írta alá a dokumentumot: megvárja a Fővárosi Önkormányzat környezetvédelmi bizottságának jövő keddi döntését.

Az építtető azt ígéri, hogy 57 új fa fogja helyettesíteni a 23 kivágott ostorfát és örökzöldet. Endrédy István, a városképvédelmi bizottság elnöke szerint az ilyen korú, törzsátmérőjű fák átültetésre való felkészítését már három-négy éve el kellett volna kezdeni. Ez elmaradt, s arra sincs semmi garancia, hogy a térről kiemelendő fák túlélik-e az áttelepítést, amit egyébként a hidegebb időszakban szoktak elvégezni. Arra is már évekkel ezelőtt készülni kellett volna, hogy előneveljék a kivágásra-kiemelésre kerülő fák pótlását. Ujjnyi vastagságú fákkal pótolva a jelenlegieket, évtizedek is eltelnek majd, mire környezetvédelmi szempontból ismét teljes értékű fák lesznek a téren - hangsúlyozta a bizottsági elnök.

A Fővárosi Kertészeti Rt. kertészeti igazgatója elmondta, hogy idén a főváros zöld területeinek karbantartására 745 millió forintot fognak költeni, míg a fejlesztésre százmillió forintot irányoztak elő. Törőcsik Éva szerint például idén sor kerül a Koós Károly sétány felújítása a városligetben, az M3-astól a Hősök teréig virágágyakat alakítanak ki, a leégett Globe helyén visszaparkosítanak. Idén már beültettek nyolcvanezer tő árvácskát is - mondta.

A tervek között szerepel a Belgrád rakpart, az Erzsébet királyné úti fasor egy szakaszának felújítása, valamint a és a margitszigeti vadaspark átalakítása. Idén várhatóan üzembe helyezik a Kerényi kutat a Városligetben, a Széchenyi fürdő előtt. Erre ugyan a fedezet még nem áll rendelkezésre, de már jóváhagyta a közgyűlés, így a tervek szerint nyár közepén látnak hozzá. Megújul az Orczy kert is - tette hozzá az igazgatónő -, a BKV buszgarázsai helyén kármentesítési munka kezdődik meg, vagyis az olaj és veszélyes hulladék szennyezte földet kicserélik, majd parkot létesítenek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?