Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

'Nézzél szembe a tényekkel, Viktor!'

2006.04.13. 09:20
A vásárosnaményi Fidesz-elnök és a választókerületi elnök arra kéri nyílt levelében Orbán Viktort, hogy a kormányváltás érdekében tegye félre személyes ambícióit és egyezzen meg Dávid Ibolyával. A HVG által közölt levél írói bírálják Mikola Istvánt, úgy látják, hogy a választást a jelenlegi felállásban és felfogásban nem lehet megnyerni, majd Orbán Viktornak azt írják: „bocsáss meg, de a Te további sorsod ebben a helyzetben másodlagos”.

Csobolya Attila, a vásárosnaményi Fidesz-elnök és Asztalos István választókerületi elnök nyílt levében kéri Orbán Viktort, hogy személyi ambícióit tegye félre a kormányváltás érdekében. A még április 11-én kelt levelet teljes terjedelmében a szerdán megjelent HVG közli.

Mint a két politikus írja, a levél írásához a bátorságot az adja, hogy az április 9-i első fordulóban listán 57 százalékot, egyéniben pedig 56 százalékot értek el egy nem túl ismert jelölttel (Czomba Sándorral). A szervezet szerint mindez annak volt köszönhető, hogy bár újonc volt a jelölt, mégis hiteles volt és azok is, akik segítették őt.

„Bárcsak a Te környezetedben is mindenki ilyen hiteles lett volna, már a kormányprogramot írhatnád” – jegyzik meg a levél írói, majd egyértelműen Mikola Istvánra utalva hozzáteszik: ”Hiába áll szorosan mögötted helyettesed a kamerák előtt, ha az önelégültségen kívül mást nem üzen tekintete a választóknak.”

„Bárhogy volt, a történtekből le kell vonni a konzekvenciát. Most már kevés azt mondani, hogy küzdjünk, mi úgy érezzük, a csatát már megvívtuk, a győzelem mégis kétséges. Nézzél szembe a tényekkel, Viktor: ezt a megmérettetést a jelenlegi felállásban és felfogásban nincs esélyünk megnyerni! A te tartalékaid kifogytak, üzeneteid nem szólítanak meg újabb választókat” – olvasható a levélben.

A levél ezek után arra bíztatja Orbán Viktort, hogy egyezzen meg Dávid Ibolyával, kerül, amibe kerül, ne üzengessen neki, hogy léptesse vissza jelöltjeit (a levél április 11-i dátumú, így akkor még nem volt ismert, hogy Orbán Viktor közös új miniszterelnök-jelöltet javasol az MDF-nek).

A levél szerint az MDF-fel való megállapodásban komoly morális tartalékok és mozgósítási képesség rejlik, „a bizonytalan szavazók többsége számára ugyanis sem a Te, sem a legfőbb ellenfeled személye nem elfogadható”.

A vásárosnaményi fideszesek levelük végén ismét a hitelesség fontosságára figyelmeztetnek, majd úgy fogalmaznak: „Bocsáss meg, de a Te további sorsod eben a helyzetben másodlagos. A második forduló sikerének és a kormányváltásnak mindent alá kell rendelni.”