Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Elemzők: Totális vereséget szenvedett az MSZP

2008.03.09. 19:38
Az elemzők szerint totális vereséget szenvedett vasárnap az MSZP és a kormány azzal, hogy magas választási részvétel mellett lett magas az igenek aránya. Gyurcsánynak egyelőre mégsem kell távoznia, jövője a következő hónapokban dől el.

Az igenek győztek, és a részvételi arány ismeretében az MSZP szempontjából a totális vereség forgatókönyv következett be – mondta az urnák lezárásakor Lakner Zoltán politológus az Index kérdésére. A szakértő szerint ez az eredmény következményeiben nem különbözik a többi lehetségestől, hiszen tudni lehetett, hogy az igenek fognak győzni, és a kormány nem fog távozni.

Török: Totális MSZP-vereség

Ha igaz az, hogy körülbelül hárommillió vagy akár ennél is több igen szavazat van, akkor Török Gábor, a Vision Consulting vezetője szerint egyértelműen MSZP-vereségről van szó. A szakértő szerint egy héttel a választás előtt ennek nem volt túl nagy valószínűsége.

A politikai elemző azt várja, hogy a szocialisták arról győzködik majd a közvéleményt, hogy a népszavazásnak csak szakpolitikai jelentősége van, s hogy politikájuk változatlan. Az igen szavazatok magas arányát úgy magyaráznák, hogy éppen a kormánybuktató jelleg eltűnése, a tisztán szakpolitikai döntés eredményezte az elsöprő eredményt.

Az új politikáról kell beszélni

Hasonló véleményen van Lakner Zoltán is. Azt mondja, a kormány most nyilván nem tud arra hivatkozni, hogy a választók nagy része otthon maradt. A kormányoldalon most arról kell beszélni: meghirdették az új politikát, és ennek a sikere lényeges. A szakértő azt várja, hogy a baloldalon várható némi önkritika, és a díjakat természetesen meg fogják szüntetni, hiszen nincs mozgásterük mást tenni.

Az elemző szerint Gyurcsány Ferenc sorsát viszont nem döntötte el ez a vasárnap. Az MSZP-n belüli hátországát az elmúlt 2 hónapban megerősítette, a párt jelentős politikusai annak tudatában is megadták neki a bizalmat, hogy veszíteni fognak. Így a váltásról heteken, hónapokon belül nem lesz szó.

Lakner azt várja, hogy a következő hónapokban a nemrégiben meghirdetett új politika sikere dönti el a kormányfő sorsát, azt, hogy mennyi ideig fogja megőrizni a székét. A pártban továbbra is dilemma, hogy kivel válthatnák őt fel. "Bár nem hiszek az emberek, a politikusok pótolhatatlanságában, az csak egy dolog, hogy valaki nem alkalmas; csak akkor lehet lecserélni, ha megtalálják azt a személyt, aki alkalmas" – fogalmazott Lakner Zoltán.

Ezzel szemben Török Gábor szerint az igenek nagyarányú győzelmével Gyurcsány legitimitása tovább erodálódna. Ugyan nyílt támadás aligha érné a miniszterelnököt, „lélekben” azonban a legtöbb szocialista vezető eltemetné, és csak ideiglenes kormányfőnek tekintené. "Egy ilyen totális vereség egyben újraindítaná és felgyorsítaná azt a bukási spirált, amely éppen februárban látszott mérséklődni" – vélekedett az eredmények nyilvánosságra hozatala előtt Török Gábor.

Mérsékelni a kormánybuktató várakozásokat

Török Gábor szerint a Fidesznek viszont nem érdeke azt a látszatot kelteni, hogy a siker azonnal a kormány bukásához vezet. Sőt: a párt értelmezéseiben abban lenne érdekelt, hogy a kormánybuktató terveket követelők várakozásait mérsékelje.

Az MSZP kísérlete ellenére az igenek magas aránya miatt a domináns értelmezés mindenképpen a Fidesz győzelme és a kormányoldal jelentős kudarca lenne. A népszavazás utáni napokban a szocialisták részéről kezdetét veheti a kormányfő politikájával kapcsolatos kérdések felvetése. Az MSZP és a kormány törvénybe iktatná a népszavazás következményeit. Ugyanakkor a kritikus hangok felerősödnének, és az MSZP egyes platformjai nyílt támadást indíthatnának a kormány politikája, például az egészségügyi változások ellen.

A politikai elemző szerint a Fidesznek óvatosan kellene eljárnia, hiszen a túlzott gyorsaság és agresszivitás 2006 őszéhez hasonlóan összezárhatná a szocialistákat és Gyurcsány Ferenc helyzetét erősíthetné. A Fidesz így alighanem hagyná, hogy az értelmezések kifejtsék hatásukat, és a szocialista párton belüli kritikusok álljanak a közjogi és politikai következményeket követelők élére.

A demokrácia és a pénz győzelme

Török Gábor úgy látja, a népszavazás ezen forgatókönyvének legfontosabb következménye Gyurcsány helyzetének megrendülése és Orbán erősödése lenne. A Fideszben egyértelművé válna, hogy a párt minden korábbinál erősebbé vált, és Orbán komoly lépést tenne, hogy párton belüli pozíciója 2010-ig már ne kérdőjeleződjön meg.

A Fidesz által egy éve meghirdetett új többség politikája, miszerint álljanak mögéjük, akik elégedetlenek a kormánnyal, most érett be – mondta Lakner. Az elemző szerint bejött az, amit Orbán Viktor mondott, hogy menjenek el szavazni azok, akiknek fontos a demokrácia védelme, és azok is, akiknek fontos a zsebük. Ez a kettő összemosódott, feltehetően a nem fideszesek nagy tömegei is három igennel szavaztak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!