Ágnes
-5 °C
2 °C

Lendvai Ildikó bízik az SZDSZ-ben

2008.09.19. 15:38
Lendvai Ildikó arra nem lát esélyt, hogy ismét koalícióra lépjenek az SZDSZ-szel, arra azonban igen, hogy együttműködjenek. A politikus szerint az adó- és a költségvetési törvényről szóló megegyezés nem csak szimbolikusan, hanem valóságosan fontos, és sokkal többről van szó, mint egy kormány sorsa.

Az MSZP frakcióvezetője Balatonszemesen, a Baloldali Önkormányzati Közösség (BÖK) kétnapos találkozójának zárónapján két lehetséges forgatókönyvet vázolt fel, jelezve, hogy az általa "pozitív modellnek" nevezett, a korábbi koalíciós partnerrel megegyezéssel záruló változatnak híve és pártja is erre törekszik.

"Pontosan tudjuk, hogy minden megegyezésnek ára van. Ennek is. De még nagyobb ára lenne annak, ha nem sikerülne megegyezni" - fogalmazott Lendvai Ildikó. Utóbbi esetre utalva azt mondta, hogy ekkor a kongresszus dönt majd a hogyan továbbról: vagy egy előre hozott választásra, vagy a parlamenti többség biztosítására ad felhatalmazást a frakciónak.

Az előre hozott választást Lendvai Ildikó nem támogatná, mert ugyanazt a gazdasági káoszt hozná, amit a költségvetés elmaradása. Az SZDSZ-szel folyó megbeszélésekről szólva hangsúlyozta: "nagy nyitottsággal"  mennek tárgyalásokra, s miután az MSZP "letette az asztalra", hogy mit terveznek, most a szabad demokratáktól várnak javaslatokat. 

"Azt tiszteletben tartva, hogy nagy társadalmi csoportok nem szakadhatnak le, nyitott fülekkel hallgatjuk az SZDSZ javaslatait, amennyiben ezek nem a szociális kiadásokra, hanem az állami bürokráciára vonatkoznak" - jegyezte meg Lendvai Ildikó.

Közölte: oktatáspolitikában nem állnak messze az elveik és az elképzeléseik egymástól, szociálpolitikában nyilván fölmerül a rászorultság és az alanyi jogosultság kérdése, de ezt álláspontja szerint csak konkrétan lehet megvizsgálni, hogy melyik ellátásnál ki, mit akar. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!