Auguszta
-4 °C
2 °C

Az adatlopásra játékpisztollyal válaszolt a Fidesz

2006.02.14. 15:12
Politikai tréfának indult pénteken a Magyar Nemzet kétoldalas összeállítása Hiller István várható kampányáról. Mostanra kiderült, hogy a Fidesz szerveréről hatoltak be az MSZP kampányanyagainak elkészítésével megbízott cég szerverére, ahol, ha már ott jártak, szinte a teljes vezérkar anyagait is letöltötték.

Másfél hete fegyverrel próbálták meg kirabolni a Fidesz kampányanyagait gyártó céget, vágott vissza a Magyar Nemzetben kedden Rogán Antal, miután Hiller István hétfőn adatlopással vádolta meg a Fideszt. A cég ügyvezetője a rablás kísérlet hátterét is feltárta az Indexnek: a támadók játékpisztollyal próbálkoztak, és az éjjeliőrtől megijedve, a gyilkos fegyvert hátrahagyva elmenekültek.

Játékpisztollyal támadtak a Fidesz kampánycégére>>>

Rogán kedd délután sajtótájékoztatót is tartott, ahol elmondta, szerinte azért nyomoz a rendőrség az ügyben, hogy lefoglalhassák a Fidesz szervereit és számítógépeit, ezzel ellehetetlenítve a párt választási kampányát. A Fidesz délután felpakolta a netre már ismert kampányanyagait.

Rogán a Fidesz gépeit félti a rendőrségtől>>>

A 2006-os választási kampány újabb botránya pénteken indult. A Magyar Nemzet, szakítva hagyományaival, színes dupla oldalt szentelt Hiller István kampányanyagainak. Pólók, öngyújtók, kilincsre akasztható hotelcetlik, valamint a Hiller haver jelmondat alkották a megszerzett kampányanyagot. Az újság szerint mindez bizonyítja, hogy a szocialisták nyúlják a Fidesz szlogenjeit.

Hiller haver - lapszemle a Magyar Nemzettől>>>

Rögzítették a behatolást

A szocialisták némi zavar után azzal álltak elő, hogy a Magyar Nemzetben megjelent kampányanyagok már nem aktuálisak, bár korábban tényleg szó volt ezek terjesztéséről, de végül más anyagok mellett döntöttek.

Az ügy hétfőn terebélyesedett botránnyá, miután a szocialisták rendkívüli sajtótájékoztatót hívtak össze, ahol Hiller István kijelentette: február 3-án a Fidesz számítógépéről hatoltak az MSZP szerverére. A párt kampánykiadványait tároló ftp-szerverre a letöltési naplóban rögzített adatok szerint a server.fidesz.hu gépről léptek be, és onnan töltötték le a gyártás-előkészítésre elhelyezett anyagokat.

Az MSZP rendkívüli sajtótájékoztatója>>>

Pirosvirág

A Fidesztől előbb a Magyar Vizsla ügyben már lyukra futó Révész Máriusz adott ki közleményt (a politikus előbb hazugsággal vádolta meg a Fidesz-irodából származó faxot lobogtató Újhelyit, majd Rogán elismert és bocsánatot kért), ebben fideszes anyagok - egyébként legális - letöltésével, és azok elferdítésével vádolta meg a szocialistákat.

A Fidesz internetes szerkesztősége ugyanakkor Révésszel egy időben beismerte, hogy "nyilvános fórumokon" szerzett felhasználónévvel (mszp) és jelszóval (pirosvirag) "meglátogatta" az oldalt. Hogy milyen fórumról, azt egyelőre nem tudni; Balogh Endre, a párt internetes szerkesztőségének munkatársa szerint erről csak Révész Máriusz nyilatkozhat, a politikus viszont elérhetetlen.

Áder János viszont sajtótájékoztatóján a számítógépes behatolási ügyet viharnak tartotta "egy kanál vízben". "Azt gondolom, Hiller István megköszönhetné, hogy csináltunk neki egy kis ingyen reklámot". A rendőrség által bűncselekmény alapos gyanújával indított nyomozásról Áder János azt mondta: "úgy látszik, kampány van, s az MSZP, a kormány minden kampányeszközt bevet. Úgy tűnik, hogy gazdagodnak a kampányeszköztárak". Arra az újságírói kérdésre, hogy eszerint a rendőrség szocialista befolyás alatt áll-e, Áder János visszakérdezett: "Ki irányítja a rendőrséget? (...) Ki irányítja az országos rendőrfőkapitányt?" Az újságírói válaszra, miszerint az országos rendőrfőkapitányt a belügyminiszter irányítja, Áder János azt mondta: "egyetértünk ebben".

A Fidesz elismerte az adatlopást>>>

Túlzás watergate-ezni

Az MSZP-s szerverre behatolók közel háromezer dokumentumot töltöttek le, köztük olyan prominens szocialisták kampányanyagait is, mint Szekeres Imre, Szili Katalin, Lamperth Mónika, Toller László, Újhelyi István, Juhász Ferenc vagy Veres János.

A rendőrség nyomoz>>>

A szocialisták előszeretettel watergate-eznek az ügyben, bár ezt állítani erős túlzás lenne. Az eddigi adatok alapján még csak nem is hekkeltek, hanem - függetlenül attól, hogy legálisan vagy illegálisan jutottak a jelszavakhoz - adatlopást követtek el. A Watergate-ügyben a republikánus elnök utasítására a CIA ügynökei törtek be a demokraták választási központjába.

Inkább lopnak, mint hekkelnek>>>