Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bronx játszóterei kiürültek

2007.06.14. 11:45
Ki olvas el bármit az újságból az utolsó oldalon kívül? Hát az, aki olyan szemét és aljas újságot olvas, amelyik direkt nem az utolsó oldalára rakja a leglényeget, a sportot.

Mivel 2007 június 13-a nem volt ott a sporttörténelem legnagyobb napjai közt, a mai, csütörtöki újságok sportrovata ennek megfelelően erős anyaghiánnyal küszködött. A kétségbeesett küzdelem a legjobban a Magyar Nemzet utolsó oldalán látszik meg, ahol Erdei Zsolt és névtelen amerikai ellenfele mellett még egy anyagnak jutott mínuszos hírnél több: Igaly Diána utolsó pillanatban megszerzett pekingi kvótájának. Érthetetlen módon viszont a magyar nemzet sorskérdései iránt oly fogékony lapban a Fradika sorsának is csak néhány sor jut. Viszont sok ott a jó hír, egy életmentő befektető már tuti lesz, de az is simán lehet, hogy akár többen is beszállnak ebbe a remek bizniszbe.

A Népszabadság szintén ragaszkodik ahhoz, hogy a sportnak az utolsó oldalon kell lennie, és bár a rovat az egyetemes magyarság legsúlyosabb szóvicceiről ismert, ma csak egy jutott a lapba. A nemzetközi kézilabdakupák sorsolását beharangozó cikk a "Kalaposan belehúznak" címet kapta. Teljesen érthetetlen módon kiemelt hírként foglalkoznak itt azzal, hogy Roger Federer fáradtságra hivatkozva lemondta a részvételt a hallei tenisztornán, viszont cserébe kapunk egy interjút Puhl Sándorral. Az ember, aki 1994-ben nem vette észre, hogy Tassotti lebontotta Luis Enrique arcát a spanyol-olasz negyeddöntőben, ám ettől függetlenül a nemzetközi fociban évtizedek óta messze a legmagasabbra jutó magyar azért csalódott, mert Kisteleki István az EB-pályázat kudarca után valamennyi magyar UEFA- és FIFA-tisztségviselőt visszahívta, köztük őt is. Puhl szerint odáig jutottunk, hogy mi már a neves kopaszt, az olasz Collinát is visszahívnánk.

A Népszava és a Magyar Hírlap bezzeg nem foglalkoznak a tradíciókkal, nekik az utolsó oldal szentsége semmit nem jelent. Ez egyfelől borzasztó, másrészt vannak előnyei is: mindkét lap utolsóelőtti és utolsóelőtt-előtti oldalát tartja fenn sporthíreknek. Ez összesen kettő! A bőség zavarának köszönhetően a Hírlap például hosszabb cikket közül Hakuho Sho szumóbírkózóról, aki most lett a hatvankilencedik yokozuna, egyébként pedig mongol születésű, 192 centiméter magas és 155 kiló. Ami pedig még ennél is érdekesebb, a lap szerint Masutoo néven egy magyar, bizonyos Tóth Attila is már Japánban igyekszik minél kövérebb lenni.

"A kosárlabda népszerűség terén a lovasbúvárkodás szintjére süllyedt" - ez a kedvenc mondatunk a mai sportsajtóból, egészen pontosan a Népszavából. A drámai fordulatokban és szavakban nem szűkölködő cikk szerint a sportág Magyarországon a 24. óra vége felé jár, "Belgrád, Vilniusz és Harlem/Bronx játszóterei kiürültek", mert minden ötödrangú játékos hozzánk jön szép pénzeket keresni, ami hamarosan minden magyar kosárklubot az adósok börtönébe fog juttatni. Egyébként pedig indul a strandröplabda-szezon, és a Bulldogok a Vitézek ellen játsszák a rögbidöntőt.

Tudta ön, hogy a magyar bulvárlapoknak teljesen vállalható sportrovatuk van? Minket teljesen megdöbbentett a dolog. Ha éppen nem játszik a magyar fociválogatott, és nincs hisztérikus hurráoptimizmus, a Blikkből és a Borsból egész jól meg lehet tudni, hogy ki mit játszott-futott-úszott-ütött az előző napon. A Borsban például hat teljes oldal jut a testmozgásnak, ebből a spanyol bajnoki finálé kapcsán egy duplaoldal az ellenfél ellenfelének fizetett prémiumokról. Szerencsére ilyen itthon nem fordulhat elő, hiszen "pénz nélkül is hajtanak a baktaiak az Üllői úton".

"1. A főnök én vagyok.
2. Mindenkit magázok.
3. Klikkesedésnek helye nincs.
4. Este tíz után kilengésnek helye nincs.
5. Alkohol- és dohányzási tilalom.
6. Maximális hozzáállást mindenkitől, mindenkor.
7. Minden játékos megkapja a lehetőséget a bizonyításra.
8. Meccskezdéskor lógó orral kifutó játékost nem akarok látni.
9. Közösségbomlasztó viselkedésnek nálam nincs helye.
10. Az esetleges problémákat csapaton belül kell megoldani.
11. A külvilág felé teljes diszkréció, a bizalmammal visszaélőknek nincs helyük a gárdában.
12. Konkurenciaharc a posztokon.
13. Kemény leszek, de tudok dicsérni is, a lényeg, hogy mindig okkal teszem.
+ 1. Célorientált vagyok, vagyis nem a szép tájakért és finom ételekért jöttem, hanem két-három éven belül bajnokcsapat kialakítása miatt érkeztem."

Szlavko Petrovics, a ZTE új edzőjének házirendje a Nemzeti Sportban. Akkor ezentúl mindenki így.