Benedek
-4 °C
5 °C

Lungo Drom: a kormány ne a legszegényebbeken spóroljon!

2005.11.05. 21:16
A Lungo Drom elnöksége felszólítja a kormányt, hogy ne a legszegényebb rétegen spóroljon, ne büntesse tovább a cigányságot. Teleki László esélyegyenlőségi államtitkár erre reagálva hangsúlyozta, hogy a kormányzat sokat tett a cigányságért.

A kormány semmit sem tesz a szegények, közöttük a cigányok helyzetének javításáért, állapította meg ülésén a Lungo Drom országos elnöksége. Az állásfoglalásról, szolnoki keltezéssel, Farkas Flórián elnök közleményben tájékoztatta a távirati irodát.

Mint írja, az ülésen, amelyen áttekintették a 2006. évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot, az elnökség megállapította, hogy a javaslat - a kormány ígéretei és "száz lépése" ellenére - "semmit nem nyújt a szegényeknek, a hátrányos helyzetűeknek, közöttük a cigányok élethelyzetének javítása érdekében".

Az oktatásban, a szociális ellátásban, az egészségügyben a források elégtelenek, teszi hozzá a közlemény. A Lungo Drom szerint elfogadhatatlan, hogy a cigányság felzárkóztatását segítő ösztöndíjrendszert és a cigánytelepek "élhetővé tételét" szolgáló pénzt a kormány évről-évre csökkenti. A 2006-os évre tervezett összeg minden eddiginél kevesebb, mindössze fele lesz az ideinek

"A Lungo Drom elnöksége felszólítja a kormány: ne a legszegényebb rétegen spóroljon, ne büntesse tovább a cigányságot! A cigányságra vonatkozó költségvetési módosító javaslatokat mérlegelje, és építse be azokat a végleges költségvetésbe!" - tartalmazza a közlemény.

Teleki László, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium esélyegyenlőségi államtitkára az MTI-vel közölte: "a Lungo Drom elfelejtette, hogy már három és fél éve nem a Fidesz-kormány van hatalmon, hiszen a Fideszre volt jellemző, hogy nem tett semmit a cigányságért, a cigányság integrációjáért".

A jelenlegi szocialista-szabad demokrata kormány sokat tett az oktatás, az egészségügy, a foglalkoztatás, a lakhatás területén a cigányságért - fűzte hozzá. Elismerte, hogy van még lemaradás, de mint mondta, ez a Fidesz-kormányzat öröksége, s ezt nehéz orvosolni