Az SZDSZ támogatja Mádlt

2000.05.05. 12:10
,,Az új államfő mércéje nem Torgyán József, hanem Göncz Árpád" - mondta pénteken Magyar Bálint, miután találkozott Mádl Ferenccel, és a szabaddemokraták támogatásáról biztosította a koalíciós köztársaságielnök-jelöltet. Áder János házelnök június 3-át és 4-ét javasolja a választásra.
Magyar Bálint:
a frakció támogatja Mádl megválasztását
Mádl Ferenc bízik abban, hogy a parlamenti pártok többsége támogatni fogja a köztársasági elnök megválasztásakor. Magyar Bálint, az SZDSZ elnöke pénteken bejelentette, hogy felszólítja a szabaddemokrata frakció tagjait, hogy minél többen voksoljanak Mádl Ferencre. Ezzel a szocialista párt után a második ellenzéki párt jelentette be a koalíciós jelölt támogatását.

Mádl elmondta azt is, hogy a MIÉP-pel nem tárgyalt, miután elsősorban azokkal folytatott megbeszélést, akik hajlandók megelőlegezni neki a bizalmat. Mádl úgy fogalmazott, hogy ,,nem tudja értelmezni" a MIÉP vele szemben megfogalmazott kritikáját, így azt sem, mit ért Csurka István ,,az antalli politika folytatásán".

Mádl Ferenc újságíróknak elmondta, hogy a racionális gondolkodást, a nyugodt politizálást szeretné elősegíteni. Az elnökjelölt Magyar Bálinttal összhangban hangsúlyozta, hogy az államfőnek minden politikai párttól ,,egyenlő távolságot", a demokratikus intézményekhez pedig ,,egyenlő közelséget" kell tartania.

Magyar Bálint kiemelte azt is, hogy a jelenlegi köztársasági elnök igen magasra tette a mércét. Szerinte az új államfő mércéje nem Torgyán József, hanem Göncz Árpád kell, hogy legyen.

Kovács László, az MSZP elnöke csütörtökön tárgyalt Mádl Ferenccel, s ezután bejelentette: a pártelnökség azt javasolja a frakciónak, hogy ne állítson önálló ellenjelöltet az államfői tisztségre. Találkozója után Kovács László elmondta, hogy Mádl Ferenccel egyetértettek abban, hogy nyugodtabb politikai légkörre lenne szükség Magyarországon.

Az új államfő mércéje nem Torgyán József, hanem Göncz Árpád

Áder János, az Országgyűlés elnöke a Házbizottság pénteki ülésén június 3-át és 4-ét javasolta a köztársasági elnök megválasztására. Az időpontok az SZDSZ és MSZP képviselőcsoportok tetszését nem nyerték el. A házelnök pénteken még konzultál a köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel, és ezt követően jelenti be hivatalosan az időpontot. Június 3-án, szombaton, és 4-én vasárnap a Háznak más napirendi pontja nem lenne, így a köztársasági elnökválasztás olyan ünnepélyes aktusa lesz az országgyűlési munkának, amely kiemelkedik a napi politikai viták közül - nyilatkozta Áder János.

A budapestiek nagy többsége informált Mádl Ferenc köztársasági elnöki jelölésével kapcsolatban, és a tájékozottak jelentős része alkalmasnak véli a jogászprofesszort a poszt betöltésére - derül ki a Gallup telefonon végzett gyorsfelmérésének eredményeiből. egy nappal a bejelentés után a budapestiek 87 százaléka már hallotta, hogy a Kisgazdapárt és a Fidesz megállapodtak abban, kit jelöljenek a köztársasági elnöki tisztségre.

A válaszadók 59 százaléka helyesen nevezte meg Mádl Ferencet mint a két vezető koalíciós partner államfőjelöltjét. A hírt ismerők egyötöde nem vállalkozott annak megítélésére, hogy Mádl Ferenc mennyire alkalmas ennek a tisztségnek a betöltésére. A többség - a kérdésre válaszolók 63 százaléka - úgy véli, hogy alkalmas, és csak a válaszolók 5 százaléka szerint alkalmatlan. A megkérdezettek túlnyomó többsége azt vélelmezi, hogy az ellenzéki pártok a parlamenti szavazás során támogatni fogják Mádl Ferenc köztársasági elnökké választását.  • Tippek
  • Biztosítás