Ismét államfőválasztás

2000.06.06. 11:55
Ma minden valószínűség szerint megválasztják a új köztársasági elnököt. Ha Mádl Ferenc, aki továbbra is az egyetlen jelölt, a délután egykor kezdődő parlamenti választásokon a második körben sem kap kétharmados többséget, akkor a második szavazás utáni harmadik fordulóban már elegendő a jelenlévő képviselők ötven százalékának plusz egy honatyának a voksa.
A koalíciós képviselők még a tegnapi sikertelen szavazás után benyújtották a köztársasági elnök jelöléséhez szükséges képviselői aláírásokat az Országgyűlés elnökének, s a házbizottság el is döntötte: délután egykor kezdődik az államfőválasztás második fordulója.

Ezen a szavazáson még az összes, vagyis 386 képviselő kétharmadának, azaz 258 honatyának az igenlő szavazatára van szükség. A tegnapi voksoláson mindössze tizenöt képviselő nem vette át szavazólapját, a legtöbben a szocialista frakcióból maradtak távol.

A leendő
A Házbizottság tegnap arról is döntött, ha a második körben sem sikerül megválasztani az államfőt, akkor szintén még ma kerül sor a harmadik fordulóra, rögtön a második forduló után. Ezen a szavazáson már elég a jelenlévő képviselők felének plusz egy főnek a szavazata, ami a tegnapi részvételi arányok esetén azt jelentené, hogy már 186 megválaszthatnák az új államelnököt. A ma várhatóan befutó Mádl Ferenc augusztus 5-én foglalhatja el majd hivatalát, ekkor jár ugyanis le Göncz Árpád távozó köztársasági elnök mandátuma.

A köztársasági elnökválasztás miatt egyébként Áder János házelnök megtiltotta, hogy a döntés előtt bármely képviselő is hivatalos külföldi útra utazzon. Bársony András, aki az Európa Parlament tanácskozására utazott külföldre, arra számíthat, hogy vissza kell fizetnie felvett napidíját. Áder azért döntött a szigor mellett, mert úgy véli, az ötévenként esedékes köztársasági elnökválasztáson illik részt venni. Arra viszont a parlament elnöke érdemben nem reagált a Magyar Hírlap kérdésére, hogy ha most ilyen fontosnak tartja az államfőválasztást, miért nem vett részt az öt évvel ezelőtti szavazáson.  • Hírek
  • Hírek