Ivett, Frida
7 °C
16 °C

A Magyar Gárda meghozta a pártok kedvét

2007.08.26. 15:11
A Magyar Gárda szombati megalakulása után nyilatkozatháborúval múlatják a pártok a vasárnapot.

A Kereszténydemokrata Néppárt szóvivője, Halász Zsuzsa felszólítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt "és barátait", hogy hagyják abba az emberek riogatását a fasiszta veszéllyel, és foglalkozzanak azzal, ami a dolguk.

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc magatartása váltotta ki a Magyar Gárda megalakulását. A miniszterelnök folyamatosan hazudott, mert nem veszi figyelembe, hogy az országban hogyan vélekednek a kormányzásáról, és mert a reménytelen, kilátástalan helyzetbe került emberek valamilyen választ akarnak adni a megszorításokra, mondta sajtótájékoztatóján Varga Mihály.

Budai Bernadett kormányszóvivő szerint a Fidesz újabb tanúbizonyságot tett arról, hogy az elhatárolódás helyett az azonosulást választja a Magyar Gárdával kapcsolatban. Varga Mihály szerinte a szélsőjobboldal gyűlöletkeltő szavait visszhangozta.

A Magyar Gárda megalakulásával kapcsolatban Tarlós István és Fónagy János fővárosi fideszes politikus hallgatását kéri számon az MSZP két budapesti politikusa nyílt levélben. "Önök jelentik a Fideszt Budapesten. Hol vannak most a kemény szavak, hol van most a harcos fellépés?" – fordult Steiner Pál szocialista frakcióvezető és Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke a Fidesz-KDNP frakciószövetség vezetőjéhez és budapesti elnökéhez.

Nem szabad félnünk és megijednünk, ugyanakkor közös feladatunk a társadalom védekező képességének erősítése, mondta Szili Katalin házelnök. Véleménye szerint vannak, akiknek érdekük a félelemkeltés, és az, hogy eltereljék a figyelmet az ország valós – széles összefogást igénylő – feladatairól.

Az MSZP arra szólítja fel a Fideszt, hogy szakítson meg minden politikai kapcsolatot a Jobbik Magyarországért Mozgalommal, a Magyar Gárda alapítóival, jelentette be Nyakó István, az MSZP szóvivője.

Az SZDSZ elnöke azt kéri a Fidesztől, hogy mondja fel a Jobbikkal, a Magyar Gárda alapítóival a helyi önkormányzatokban kötött koalíciókat. Kóka János a Fideszt "gyáva és elvtelen pártnak", míg Orbán Viktort "feketeöves populistának nevezte".