Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kamu hirdetések a kettős állampolgárságról

2004.12.02. 13:14
Apróhirdetésekben kínálnak magánszemélyek lakcímet, állást, ügyintézést; cserébe a nyugdíj vagy az állampolgársággal járó támogatások egy részét kérik. A hirdetések valódisága kétes, jelentkezésünkre ugyanis egyik feladója sem reagált.

Eltartási szerződést, lakcímet, munkát kínálnak kétséges hitelességű hirdetések a határon túli magyaroknak. Az apróhirdetések félreérthetetlen szolgáltatásokat, átlátszó átveréseket kínáló tömegében novemberben jelentek meg az először a kettős állampolgársághoz kapcsolódó kétsorosok. Az online hirdetési felületek anonimitását kihasználó, részben gyanús emailcímekről érkező ajánlatok nem kertelnek: "Második Trianon" például határon túli magyar családnak lakcímet biztosít fél családi pótlékért, határon túliaknak lakcímet ad nyugdíjért.

Nem válaszolnak

A nyugdíj negyedéért vagy valamilyen támogatás bizonyos százalékáért eltartási szerződést kötne határon túli magyarokkal "nagymagyarorszagert" jeligéjű feladó, és ingyenes ügyintézést, bejelentett lakcímet ígér. "Magyarországon élő vállalkozó" kínál ingyenes ügyintézést, lakcímet olyan romániai magyar nyugdíjasoknak, akik feláldoznák a december 5. után kapott magyar nyugdíjuk 20%-át a jó ügy érdekében. "Évente egy-két Magyarországra utazás szükséges!"- olvasható egy másik hirdetésben.

Idény jellegű munkára keres "Árpád vére" olyan határon túli magyarokat, akik a kettős állampolgárként kapott juttatásaik negyedéért bejelentett lakcímet és teljes ügyintézést kapnának, az apróhirdetés könnyű fizikai munkát, budapesti bejelentett lakhelyet ígér.

A hirdetések feladóinak egyikével sem sikerült kapcsolatba lépnünk, a megadott emailcímekre hiába írtunk, válasz nem érkezett, a hirdetési oldalakat üzemeltetők viszont csak a rendőrségnek adnak ki adatokat.

Mellékes

"Határon túli magyar vagy? Szeretnél egy kis mellékest? December 5-e után hívj és megoldjuk! Magyarországi bejelentett lakcím, teljeskörű magyarországi ügyintézés a Magyarországról kapott juttatások egyharmadáért cserébe." A névvel és telefonszámmal feladott hirdetésre is szerettünk volna jelentkezni. Az itt megadott mobilszámon azonban nem a feladóként megjelölt Borsod megyei hirdető jelentkezett, hanem egy kapuvári férfi, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy nem ismer semmiféle L. Andort. Ezután levélben próbálkoztunk, válasz napok óta nem jött.

Tóth Tamás, az egyik hirdetési oldal munkatársa az Index kérdésére elmondta, hogy a náluk ingyenesen elhelyezett apróhirdetésekért nem vállalnak felelősséget, csak ha többen is kifogásolják egy hirdetés tartalmát, akkor intézkednek levételéről. A hirdető bizalmasan kezelt adatait ők sem osztják meg harmadik féllel, IP-címet nem is tárol a díjtalan hirdetőrendszer.

Erdélyben is hirdetnek

"Tisztelt leendő magyar állampolgárok! Ideiglenes vagy állandó lakcímet biztosítunk egyszeri díjért vagy kettős állampolgárság esetén nyugat-európai munkát is biztosítunk lakatos, ács, informatikus munkakörben." A Szabadság című, Erdélyben kiadott megyei napilapban megjelent hirdetés szövege hasonló kaptafára készült mint a fentiek, és a megadott telefonszámon csak üzenet hagyására volt lehetőség. Választ eddig innen sem kaptunk.

"Nem hallottunk ezekről a hirdetésekről, eddig senki nem hívta fel rájuk a figyelmünket - mondta Vadai Ágnes, az MSZP elnökségi tagja az Index kérdésére, majd hozzátette, hogy undorítónak tartja az efféle etnobizniszt. - Sajnálom, hogy idáig fajult a kérdés, nem hiszem, hogy ennyit érne a határon túli magyarok ügye. El sem tudom képzelni kiknek az agyából pattanhatott ki ez."

A Fidesznél sem tudnak az apróhirdetésekről. "De ez a kampány annyira eldurvult, hogy semmin sem lehet már meglepődni" - nyilatkozott az Indexnek Révész Máriusz, a párt szóvivője. A határon túli magyarok sajnos elég kiszolgáltatott helyzetben vannak, nem tudnak kihez fordulni jogorvoslatért, és ezzel visszaélhetnek mások. Politikai provokációnak meg nem olyan hatásosak ezek a hirdetések, jelentőségük mikronnyi a nagy horderejű ügyekhez képest, tette hozzá a szóvivő.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft