Összevonás előtt a két konzervatív lap

2000.03.22. 15:08
Egyre valószínűbbnek látszik a két hazai konzervatív (polgári, illetve jobboldali) napilap, a Magyar Nemzet és a Napi Magyarország összevonása. A Magyar Hírlap szerdai számában beszámolt arról, hogy a Magyar Nemzet már fel is mondta a Szikra Lapnyomdával kötött szerződését, s a lapot a jövőben a Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. lajosmizsei üzeme készíti majd. (Itt nyomják jelenleg a Napi Magyarországot.)

Nem új az ötlet
A hírt nem sikerült sem Bányász Péterrel, a Magyar Nemzet kiadójának vezérigazgatójával, sem pedig Kormos Valériával, a lap főszerkesztőjével megerősíttetnie az Indexnek. Megbízható forrásból azonban úgy értesültünk, hogy a Napi Magyarországgal való összevonás igencsak előrehaladott stádiumban van. A jelek szerint az események hátterében a Mahir Lapkiadó Kft. áll, amely jelenleg a Napi Magyarországot birtokolja, s amelynek a Magyar Nemzetből szinte csak a patinás névre van szüksége...

A Magyar Nemzet szerkesztőségében rendkívül nyomott a hangulat, s ezt elsősorban a tervezett elbocsátások magyarázzák. A kiadó állítólag nem hajlandó elismerni az újság dolgozóival kötött kollektív szerződés létét sem, pedig 1998-ban még azzal büszkélkedett a lap, hogy Vasvári Pál-díjat kapott az ottani példás munkabékéért, illetve a kollektív szerződés alkalmazásáért.

A Magyar Nemzet dolgozói attól tartanak, hogy egy kiürült kiadóval szemben kell peres úton érvényesíteniük követeléseiket, s ez enyhén szólva sem tűnik biztató fejleménynek. Az Index információi szerint a korábbi sajtójelentésekben emlegetettnél több újságíró maradhat meg a Napi Magyarországgal összevont, valószínűleg továbbra is Magyar Nemzet néven kiadott sajtóterméknél. A Magyar Nemzet jelenlegi állományából nem tizenöten, hanem ennél sokkal többen maradhatnak a - talán - új szellemiségű, ám régi nevű lapnál. Persze, hogy ez a valóságban hány újságíró számára jelent valódi megoldást, azt majd csak az idő dönti el...

Gömbös tervez...

A Magyar Nemzet és a Napi Magyarország fúziója korántsem vadonatúj ötlet - írta nemrégiben a HVG. Kormányhoz közeli napilapok összeolvasztására tett kísérletet 1936-ban Gömbös Gyula kabinetje is. Az akció a több mint fél évszázados múltú, konzervatív Budapesti Hírlap (BH) és a szélsőjobboldali eszmeiségű Új Magyarság egybegyúrására irányult. Gömbösék terve azonban idő előtt szivárgott ki, s így Bethlen István ex-miniszterelnök bejelentette a Budapesti Hírlapra érvényes elővásárlási jogát. A kormány azonban nem akarta Bethlennek (Gömbös egyik legtekintélyesebb ellenfelének) átengedni a lapot, s megkezdődött a BH elsorvasztása. Július elején az újság 16 ezer előfizetőjének kéretlenül is postázták az Új Magyarságot. A címzettek néhány napig mindkét lapot megkapták. Aztán már csak az Új Magyarság érkezett meg a Budapesti Hírlap előfizetőihez. Az akció igen kis hozammal járt: az Új Magyarság mindössze ezer új előfizetőt szerzett, a még három évig vegetáló BH viszont ezután csak háromezer előfizetőt tudott megtartani.