Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Majtényi: a kampánypénzek 90 százaléka illegális

2007.02.18. 12:18
Majtényi László jogász, volt adatvédelmi biztos szerint a politikai kampányok finanszírozása 90 százalékban illegális, és a jelenlegi szabályozással nem lehet még egy országgyűlési választást lebonyolítani.

"Szolid számítások szerint, ha csak az internetes, elektronikus és írott sajtóban, illetve a közterületeken elhelyezett reklámokat számoljuk, és figyelmen kívül hagyjuk például a nagygyűlések, kis házilagos készítésű falragaszok, ajándéktárgyak, külföldi kampányszakértők és reklámfilmek költségét, akkor hozzávetőleg 10 elköltött kampányforintból 9 illegális, azaz a törvényben engedélyezett 386 millió forint helyett 3, de inkább 4 milliárdot költenek erre a célra a pártok" – nyilatkozta az MTI-nek Majtényi.

Áttekinthetetlen kampánypénzek

A jelenlegi szabályok szerint az Állami Számvevőszék ellenőrzi a pártok beszámolóit, de a nagy parlamenti pártokét eddig minden alkalommal elfogadta. A számvevőszék azzal védekezik, hogy nincs joga vizsgálódni, csak a pártok által rendelkezésre bocsátott számlákból, kimutatásokból dolgozhatnak. "Ha ebben van is némi igazság, azért összességében egy meglehetősen passzív jogalkalmazói hozzáállás" – mondta az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője.

Ugyanakkor a törvény a pártok számára is betarthatatlan. A választási kampányra a pártoknak engedélyezett 386 millió forint Majtényi szerint rossz vicc, ennyiből valóban nem lehet kampányolni. Nem azt kifogásolta, hogy többet költenek a pártok, hanem azt, hogy nem tartják be a törvényt, de nem is vállalkoznak a módosítására, így az állampolgárok számára nem áttekinthető és ellenőrizhető a párt- és kampányfinanszírozás.

A szakember szerint a jelenlegi finanszírozás "szürke". Ha nem könyvelik a pénzmozgást, akkor kisebb-nagyobb összegek eltűnhetnek. Jellemző az is, hogy mindenki, aki pártot támogat, elvárja, hogy megtérüljön a befektetése. A volt adatvédelmi biztos arra is felhívta a figyelmet, hogy a pártfinanszírozás kihat a pártrendszer stabilitására, ami alkotmányos érdek, ugyanakkor nem helyes, ha a parlamenti pártok úgy "be vannak betonozva", mint most, más pártoknak pedig esélyük sincs a parlamentbe kerülése.

A visszaélések visszaszorítása

Majtényi elmondta, hogy van egy sok ponton vitatható, de alapvetően mégis tisztességes törvényjavaslat a parlament előtt, amelyet a kormány terjesztett be, továbbá a közpolitikai intézetnek is van egy javaslata. Fontos lenne, hogy a pártok és a szakemberek érdemi párbeszédet kezdjenek annak érdekében, hogy a következő, 2010-es parlamenti választásokat már az új szabályozással lehessen lebonyolítani. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet javaslatai között szerepel többek között a kampányszámla intézménye, amely azt jelentené, hogy lenne egy hiteles helyen, például a számvevőszéknél vezetett számla a pártok kampánnyal összefüggő pénzmozgásaira, és itt előre meg lenne határozva, hogy oda milyen forrásokból lehet egyáltalán befizetni, és onnan milyen címen lehet lehívni összegeket.

A szakember szerint fontos a pártok és a választók közötti viszony élővé tétele, például úgy, hogy törvényi garanciákkal körülbástyázva kis összegű adományokkal is támogathassák a számukra kedves pártot a szimpatizánsok, oly módon, hogy ezzel ne lehessen politikai befolyást vásárolni. Továbbá szükség lenne arra is, hogy a kampányhirdetéseknél nyilvános és egységes tarifával dolgozzanak a hirdetők. "Persze trükközni mindig lehet, de így már jelentősen csökkenne a visszaélések esélye. Ahogy az adózásra, úgy a párt- és kampányfinanszírozásra is igaz, hogy nincs teljesen igazságos, méltányos és hatékony szisztéma, de azért nagyon jelentős különbségek lehetnek az egyes rendszerek között" – vélekedett Majtényi László.

Jelenleg a mintegy 30 paragrafusból álló párttörvény és a választási törvény vonatkozik a párt- és kampányfinanszírozásra, az önkormányzati választási kampány pedig teljesen szabályozatlan. A párt- és kampányfinanszírozás reformjához kétharmados parlamenti támogatásra van szükség.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek