Gerzson
4 °C
8 °C

Makó emléktáblát állítana a lángszóró atyjának

2007.08.21. 09:47
Az utóbbi időben felmerült, hogy Makó híres szülötte, Szakáts Gábor feltaláló nevét emléktáblán lehetne megörökíteni, írja a Délmagyaroszág. Egy nagy akadály van azonban: a mérnököt 1920-ban háborús bűnössé nyilvánították, ugyanis ő találta fel a lángszórót.

Hetven évvel ezelőtt halt meg gyanús körülmények között a makói születésű Szakáts Gábor feltaláló, aki több száz hadi és békés szabadalom atyja volt, olvasható a Délmagyarországban.

Legismertebb találmánya a lángszóró volt, amelyet a németek használtak először a Maginot-vonalban, döbbenetes eredménnyel: a fegyverrel a három méter vastag betonfalat is 140 fokra lehetett hevíteni – írja a Makói monográfia 6. kötetében Tóth Ferenc.

Szakáts Gábor nevéhez több más találmány is fűzödik. Az első világháború második évében már a monarchia és a német hadsereg is használta a Szakáts-féle 18-as hegyi ágyút, valamint a levehető irányzékot.

A feltaláló makói orvos barátjának, Diósszilágyi Sámuelnek tüdőgyógyászati készüléket készített, amely a gümőkór elleni küzdelem egyik modern eszköze lett.

A háború után a Krupp-művekben dolgozott, itt külön egység foglalkozott találmányaival. Mégsem szakadt el hazájától, és szülővárosában is fönntartotta Kálvária utcai házát.

Egy újfajta motoros ekéért 1924-ben Horthy Miklós kormányzótól kormányfőtanácsosi rangot és méltóságos címet kapott.

A Makói monográfia írója szerint egy magánbeszélgetésen került szóba, hogy emléket állítsanak Szakáts Gábornak, de ott a kimondatlan kérdés a háttérben, hogy egy háborús bűnösnek lehet-e emléktáblája.

Medgyesi Pál, a Makó-térségi Víziközmű Kft. vezetője, a megyei mérnöki kamara elnökeként úgy nyilatkozott a lapnak, hogy jót tenne az ügynek, ha nyilvános disputa indulna a feltaláló szerepéről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!