Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Munkaügyi ellenőrzést kért a szakszervezet a Malévnál

2004.05.05. 21:55
A fővárosi munkabiztonsági és munkaügyi felügyelőség ellenőrzését kérte a Malév Rt.-nél, illetve munkaerő-kölcsönző cégeinél a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete. A felügyelőség a jelzés nyomán már vizsgálódik is, egyelőre azonban mást nem kívántak közölni.
A fővárosi munkabiztonsági és munkaügyi felügyelőség ellenőrzését kérte a Malév Rt.-nél, illetve munkaerő-kölcsönző cégeinél a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete (LDFSZ) - közölte szerdán a munkavállalói érdekképviselet az MTI-vel. Az ellenőrzés tényét a felügyelőségen az MTI érdeklődésére megerősítették, de annak eredményéről csak később tudnak információkkal szolgálni.

Haragos Pál a felügyelőség osztályvezetője elmondta: a szakszervezeti bejelentésre egy munkabiztonsági és egy munkaügyi felügyelő kezdte meg a vizsgálatot szerdán, a tapasztaltakról legkorábban csütörtökön számolhatnak be. A szakszervezet szerdán közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az április 27-én tartott sztrájk során szerintük a munkáltató törvénysértő, jogszerűtlen magatartást tanúsított. Az akkori munkáltatói utasítások, parancsok ügyében kérte a szakszervezet a felügyelőség vizsgálatát. Kifogásolja például a munkavégzési időtartamokat, a rendkívüli munkavégzés, a munkaerő kölcsönzés módját.

A szakszervezeti közlemény szerint a munkáltatóval szerdára tervezett egyeztetés azért maradt el, mert a cégvezetés nem volt hajlandó egy órával későbbre halasztani annak kezdetét. A Magyar Légiközlekedési Rt. szerda este közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a társaság dolgozóinak döntő többségére és a már megállapodást kötött négy szakszervezetre támaszkodva minden erejét az előtte álló felemelkedési programra kívánja összpontosítani.

A társaság sajnálattal, de tudomásul veszi, hogy az LDFSZ 50 napi tárgyalás után a megoldás keresése és tagjainak valós érdekképviselete helyett a vállalat feljelentésével foglalkozik. A cégvezetés segíti a munkaügyi ellenőrzést. A közlemény ugyanakkor leszögezi: a Malév Rt. a sztrájk ideje alatt törvényes eszközökkel biztosította az utasok zavartalan kiszolgálását.