Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Délben újabb romák repülnek Malmőbe

2006.11.16. 08:15
Folytatódik a Baranya megyei romák vándorlása Svédországba. Az eddigi százhuszonkét ember mellett csütörtökön és a hétvégén újabb csoportok repülnek Malmőbe. A menedékkérelmet a svéd hatóságok elutasítják.

Húsz újabb roma indult Svédországba csütörtök reggel, értesült a TV2. Buszuk reggel érkezik Budapestre, délben Ferihegyről indulnak tovább Malmőbe. Hétvégéig még ötvenen követik azt a százhuszonkét romát, akik az elmúlt hetekben főleg Pécs és Mohács környékéről utaztak el Svédországba.

Elutasítják a menedékkérelmet

Ellentmondó hírek érkeztek arról, hogy politikai menedékjogot kértek vagy a jobb megélhetés reményében indultak el. Bővebben az első kivándorlási hullámról>>>

A svéd hatóságok eddig 27 menedékkérelmet utasítottak el, jelentette ki Polgár Viktor a TV2 reggeli műsorában. A külügyi szóvivő szerint a többi menedékjogkérőt is elutasítják.


Klikk!

A menekültkérelmekről a baranyai roma vezetők és Mohács polgármestere nem tud, ők úgy tudják, hogy utazásukat a jobb megélhetés motiválta, derül ki a Népszabadság összeállításából. A félreértést az okozhatta, hogy Svédország valóban biztosít ellátást menedékkérőknek, de ez az Európai Unió tagállamainak állampolgáraira nem vonatkozik.

Kanadában próbálkoztak pár éve

Mohácsról az ezredfordulón százötven mohácsi roma család utazott Kanadába, és közülük sokan menedékjogot kértek arra hivatkozva, hogy származásuk miatt nem kapnak munkát. Kanada befogadta őket, de menekültkérelmüket elutasította.

A kanadai romák többsége néhány év múlva visszatért Magyarországra, de, mint a Népszabadság írja, anyagilag megérte nekik a próbálkozás. A kint maradottak többsége azóta Kanadából az Egyesült Államokba költözött.

A kilencvenes évek végétől 2001-ig több ezer magyarországi roma kért menekültstátust Kanadában is, emiatt Ottawa vízumkényszert vezetett be a magyar állampolgárokkal szemben.

A zámolyiak megkapták a menekültstátust

A legnagyobb visszhangot a zámolyi romák Franciaországba vándorlása váltotta ki. A 2000-es exodusban érintett 46 roma közül nyolcnak adta meg a menekültstátust a francia menekültügyi hivatal, amelynek döntését élesen bírálta az Orbán-kormány, mondván, a cigányság megsegítésére az állam minden korábbinál több pénzt, évi 9,2 milliárd forintot fordít.

A zámolyiak otthonait 1997-ben életveszélyes állapotuk miatt az önkormányzat - nem hagyva időt a fellebbezésre - elbontatta. Az érintett családok a falu művelődési házába költöztek. Két év múlva a cigánysoron megöltek egy nem roma fiatalembert. A magyar igazságügyi hatóságok 2002-ben hiába kérték Franciaországot, hogy adják ki a halált okozó verekedésben való részvétellel gyanúsított két asszonyt.

Később más települések romái is Strasbourgba mentek, de néhány napos franciaországi tartózkodás után visszatértek.

A Jane's Intelligence Digest című brit biztonságpolitikai folyóirat 2001-es cikke szerint felbujtóként az orosz titkosszolgálat is közreműködött a zámolyi romák kivándorlásában. a KGB-utódszervezet célja, hogy Magyarország kedvezőtlenebb színben tűnjön fel az EU-csatlakozási tárgyalásokon.