Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A nyomozóiroda vizsgálja a 15-én történteket

Nyomozást rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) annak kiderítésére, hogy kik és milyen magatartásukkal váltották ki a március 15-én, a budapesti Blaha Lujza téri rendezvény után kialakult utcai rendbontásokat. A nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) folytatja le és a még soha sem hallott törvényi vagy hatósági rend elleni izgatás gyanúja miatt vizsgálódnak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatása szerint a BRFK - a hivatalos megfogalmazás alapján - "törvény vagy hatósági rendelet elleni izgatás" nevű bűncselekmény gyanúja miatt rendelt el nyomozást. A btk e fura nevű bűncselekményről kimondja: "Aki nagy nyilvánosság előtt, a köznyugalom megzavarására alkalmas módon törvény vagy más jogszabály, avagy a hatóság rendelkezése ellen általános engedetlenségre uszít, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

A nyomozást Bencze József országos rendőrfőkapitány a Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe utalta. Ennek feladata tisztázni, hogy kik és milyen magatartásukkal váltották ki a szombaton a Blaha Lujza téren megtartott rendezvény után kialakult törvénysértő helyzetet, vagyis ki a felelős az utcai rendbontásokért.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a Magyar önvédelmi Mozgalom Március 15-I, Blaha Lujza téri rendezvénye után Budaházy György felszólítására az összegyűlt tömeg a Művészetek Palotájába indult. A bejelentett rendezvény után a tömeg Molotov-koktélokkal, kövekkel dobálta az egyenruhásokat, autókat, kukákat rongált meg. Bencze József országos főkapitány kedden bejelentette, hogy Budaházy ellen a gyülekezési jog megsértése miatt eljárást indítanak. Az ügyészséget pedig arra kérik, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a férfi ellen alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására tett kísérlet miatt is eljárás indulhasson ellene.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?