Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

A nyomozóiroda vizsgálja a 15-én történteket

Nyomozást rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) annak kiderítésére, hogy kik és milyen magatartásukkal váltották ki a március 15-én, a budapesti Blaha Lujza téri rendezvény után kialakult utcai rendbontásokat. A nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) folytatja le és a még soha sem hallott törvényi vagy hatósági rend elleni izgatás gyanúja miatt vizsgálódnak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatása szerint a BRFK - a hivatalos megfogalmazás alapján - "törvény vagy hatósági rendelet elleni izgatás" nevű bűncselekmény gyanúja miatt rendelt el nyomozást. A btk e fura nevű bűncselekményről kimondja: "Aki nagy nyilvánosság előtt, a köznyugalom megzavarására alkalmas módon törvény vagy más jogszabály, avagy a hatóság rendelkezése ellen általános engedetlenségre uszít, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

A nyomozást Bencze József országos rendőrfőkapitány a Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe utalta. Ennek feladata tisztázni, hogy kik és milyen magatartásukkal váltották ki a szombaton a Blaha Lujza téren megtartott rendezvény után kialakult törvénysértő helyzetet, vagyis ki a felelős az utcai rendbontásokért.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a Magyar önvédelmi Mozgalom Március 15-I, Blaha Lujza téri rendezvénye után Budaházy György felszólítására az összegyűlt tömeg a Művészetek Palotájába indult. A bejelentett rendezvény után a tömeg Molotov-koktélokkal, kövekkel dobálta az egyenruhásokat, autókat, kukákat rongált meg. Bencze József országos főkapitány kedden bejelentette, hogy Budaházy ellen a gyülekezési jog megsértése miatt eljárást indítanak. Az ügyészséget pedig arra kérik, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a férfi ellen alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására tett kísérlet miatt is eljárás indulhasson ellene.