Júlia, Rita
13 °C
26 °C

Több mint kétszáz rendezvény lesz március 15-ig

2008.03.06. 18:07
Az országos rendőrfőkapitány azt mondta: 231 bejelentett rendezvényről van tudomása a rendőrségnek a következő két hétre. A rendészeti miniszter békét és biztonságot kívánt.

A népszavazás és a március 15-i ünnep apropóján eddig 231 rendezvényt jelentettek be, közölte az országos rendőrfőkapitány csütörtökön sajtótájékoztatón. "A rendőrség biztosítja, hogy mindenki, aki ünnepelni szeretne március 15-én, azt békében megtehesse" - mondta ezzel kapcsolatban Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.

A miniszter arról beszélt, hogy a rendőrség ugyanazt fogja tenni március 15-én, 16-án, 17-én és utána minden nap: "fenntartja, védi a rendet, biztonságot teremt az országban".

"Március 15-e szép és túlnyomó többségünk szívének kedves ünnep, mindnyájunk ünnepe. A rendőrség dolga - és ezt megkövetelem és betartatom -, hogy mindenki, aki ünnepelni szeretne március 15-én, ezt békében megtehesse. Biztos vagyok benne, a rendőrség erről gondoskodik" - jelentette ki Draskovics.

Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatón azt mondta: 231 bejelentett rendezvényről van tudomása a rendőrségnek, nyolc rendezvényt március 9-re, 6 rendezvényt március 10-re, a többit március 14-15-re jelentették be. A pártok székházai környékére eredményváró rendezvényeket jelentettek be a parlamenti pártok.

A főkapitány elmondta: a rendőrség is olvassa a rendezvények megzavarását szervező internetes honlapokat, és más forrásokból is tájékozódik.

"A mindenkori biztonsági kockázatnak megfelelően készülünk, hogy a népszavazás napján és március 15-én a közrendet, közbiztonságot fenntartsuk" - mondta Bencze József, hozzátéve, hogy minden rendezvényt bejelentővel alapos előkészítő munka után, jegyzőkönyvben rögzítik a bejelentő kötelezettségeit, a vele szembeni elvárásokat.

Bencze hangsúlyozta, hogy a jogellenesen fellépőkkel szemben a rendőrség biztosítani fogja a rendet a törvényes eszközökkel, és törvényesen, szakszerűen és arányosan fognak fellépni, ha jogsértést tapasztalnak. Mint mondta, méltóságteljes, nyugodt ünnepre és népszavazásra készülnek, de a rendőrség felkészült minden esetleges atrocitás, jogsértés kezelésére.

Ünnepi programok

Idén a nemzeti ünnepi programok nem korlátozódnak egy napra, március 10. és 30. zajlik majd "Az én márciusom" elnevezésű rendezvénysorozat. Gyurcsány Ferenc március 15-én a nemzeti lobogó felvonásán, a Kossuth-emlékmű koszorúzásán és a Művészetek Palotájában tartandó ünnepi díszelőadáson vesz részt hivatalosan; utóbbin beszédet is tart. Ugyanezeken a programokon részt vesznek a közjogi méltóságok és az állami protokoll tagjai is.

A kormány összesen nyolc programmal emlékezik meg a forradalom és szabadságharc eseményeiről. A korábbi éveknél kevesebb protokolláris esemény és több családi program lesz március 15-én. 14-én és 15-én történelmi hangoskiállítást tartanak öt belvárosi metróállomáson, ahol a forradalom történeteit és korabeli zenéket hallgathatnak az arra járók. "100féle Erdély" címmel óriásfotó-kiállítás is lesz, ezen két hét alatt magyar, román és romániai magyar fotóművészek száz munkája lesz látható a Szabadság téren. Ismét ünnepi díszbe öltözik a Lánchíd: a forradalom 12 pontjához kapcsolódva 12 állomás idézi majd a forradalmi nap eseményeit a hídon.