Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Százezres tömeget várnak a Kossuth térre

2004.03.06. 13:45
"Nemzetmentő nagygyűlést" tart a Kossuth téren 14-én a Pajzs Szövetség. A "forradalmat" több polgári kör támogatja. Az akciót a kezdeményezéssel szimpatizáló őrző-védő cég biztosítja majd. Megtartja ünnepi rendezvényeit az SZDSZ, az MDF és a MIÉP is.
Legkevesebb százezer embert vár március 14-ére a Kossuth térre összehívott "nemzetmentő nagygyűlésre" Halász József, a Pajzs Szövetség elnöke - értesült a Magyar Hírlap. A kormány lemondását, a parlament feloszlatását és az uniós csatlakozástól való visszalépést célzó kezdeményezést még december végén hirdette meg a szervezet. A szövetség aktivistái azóta szórólapokon, SMS-ben és az interneten toboroznak résztvevőket a megmozdulásra.

A "megszokott" tüntetésszervezők - a Jobbik, a MIÉP, a Lelkiismeret '88 - közül egy sem támogatja az akciót. A főszervező ennek ellenére óva int attól, hogy bárki komolytalannak tartsa a kezdeményezést. A jobboldali szervezetek elhatárolódása ellenére, állítása szerint, több polgári kör jelezte, hogy támogatja "forradalmukat".

Ott is maradnak

"A március 14-ei megmozdulás több lesz egyszeri demonstrációnál" - hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak Halász. A pajzsosok ugyanis egészen április 30-áig, az uniós csatlakozás előestéjéig a Parlament előtt maradnak. Az ünnepet megelőző napon "nemzetgyűlést" tartanak, azt követően pedig mindennap más társadalmi csoporthoz tartozók - egyik nap az egészségügyben, másik nap az oktatásban dolgozók, majd az ország különböző részeiről érkező taxisok, gazdák, - vonulnak a Kossuth térre.

A Tilos Rádió elleni tüntetésen történtekből okulva az akciót a kezdeményezéssel szimpatizáló őrző-védő cég biztosítja majd, s a rendőrség várhatóan nem rendel el fokozott készültséget az Országház környékére. A szervezet bejelentését a hatóság tudomásul vette.

SZDSZ

Magyar Bálint SZDSZ-es oktatási miniszter lesz a hivatalos március 15-i, a Nemzeti Múzeum előtti kormányrendezvény szónoka - közölte Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő, koordinációs politika államtitkár az MTI-vel.

Elmondta, hogy a párt aznap nyitja meg az SZDSZ hajót, amely a szabad demokraták európai parlamenti választási kampányával összhangban, június közepéig lesz majd különböző pártprogramok helyszíne. A Lánchíd pesti hídfőjénél állomásozó SZDSZ hajó "felavatásán" Göncz Árpád, volt államfő, Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke és Demszky Gábor budapesti főpolgármester, az SZDSZ európai parlamenti listavezetője beszélget majd a szabadságról és Európáról, Para-Kovács Imre újságíró moderálásával.

Horn Gábor elmondta: Demszky Gábor beszédet mond a főváros hagyományos rendezvényén, a Március 15-e téren, majd később részt vesz a Beszélő-esten is, amelyet a Millenáris Parkban, a Szamizdat-kiállításon rendeznek meg.

MDF

Az MDF és a szövetséges pártok: az FKGP, a Vállalkozók Pártja és az MDNP hagyományos ünnepi megemlékezésüket 17.30 kor toborzóval kezdik Budapesten a II. kerületi Bem József téren, ünnepi beszédet Olajos Péter, az MDF európai parlamenti képviselőjelöltje mond - tájékoztatta az MDF sajtóirodája az MTI-t.

Bem József szobrának megkoszorúzása után lovas-huszárok és huszárzenekar kíséretében fáklyás felvonulás indul a budai Várba a Szentháromság térre, ahol 19.30-kor Dávid Ibolya, az MDF elnöke mond ünnepi beszédet.

MIÉP

A MIÉP a 48-as forradalom 156.évforduláján délután három órakor a Hősök terén tartja megemlékezését - közölte az MTI-vel Csurka István.

A pártelnök tájékoztatása szerint a MIÉP "forradalmi ünnepségének" szónokaként arra hívja majd fel a figyelmet, hogy "az idei március idusa az unióba való beragasztás előtt az utolsó, nem teljesen szabad, de legalább valamennyire szabad ünnepünk".

"Most sokan kell, hogy legyünk (...) Meg kell mozdulnunk, ki kell fejeznünk megtartó akaratunkat" - fogalmazott Csurka István. Az MSZP és a Fidesz egyelőre nem adott tájékoztatást március 15-i rendezvényeiről.