Magyarországon nincs marhakórveszély
További Belföld cikkek
- A kormány „egyházi szereplőkkel” bővítené a nevelőszülői hálózatot, de az egyházakat nem értesítették
- A virológus figyelmeztetett: van nagyobb veszély a Covidnál
- Rászoruló gyermekeknek gyűjt karácsonyi ajándékokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat
- Harminchárom éves bűnügy végére tett pontot a rendőrség, elfogták a paloznaki gyilkosság egyik elkövetőjét
- Nagyszabású konferenciát szerveznek a reformátusok a kegyelmi botrány feldolgozásáról
Múlt év végén a magyar állategészségügyi hatóságok felfüggesztették az állati eredetű fehérjetakarmányok behozatalát az EU-tagországokból, kivéve a százszázalékos hallisztet, a tejet és tejtermékeket, hogy megelőzzék a betegség hazai terjedését.
A magyar vendég kíváncsi a hús eredetére
Károvics Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az Indexnek elmondta, hogy az elhullott állatok felhasználásával készített takarmány húsliszt volt korábban a kór elsődleges terjesztője Európában. Magyarországon egyelőre a vendéglőkben nem végeztek felméréseket a marhahúsfogyasztás esetleges visszaesését illetően, de - ahogy a szakember fogalmazott - érezhető a fenntartás a vendégek részéről. Sokan például megkérdezik a vendéglőkben, hogy honnan származnak az étlapon felsorolt marhahúsételek.
|
A McDonald's pogácsáiban BSE-bevizsgált német hús is van
A McDonald's magyarországi központjának szóvivője, Száraz Gábor az Index érdeklődésére elmondta, hogy a cég marhahúspogácsáiban 37 százalékban német eredetű hús van, ezt azonban hatósági állatorvosi igazolással szállítják az országba. Az étteremlánc forgalma egyébként a tavalyi év hasonló időszakához képest jelentősen emelkedett, az emberek tehát egyelőre nem tartanak a megbetegedés veszélyétől.
Nem mérhető visszaesés a hazai piacon
A Budapesti Piaci Igazgatóság kereskedelmi igazgatója, Agócs Péter szerint nem tapasztalható visszaesés a magyar piacok henteseinél, marhahúsvásárlás tekintetében. Az igazgató ugyanakkor elmondta, hogy ilyenkor januárban általános forgalomcsökkenés jellemzi a fővárosi piacokat, hiszen ,,sok helyen maradt még hús a karácsonyi bevásárlásból". Hasonló a helyzet az egyik legnagyobb budapesti Julius Meinl áruházban is. Az üzlet vezetője az Index érdeklődésére elmondta, hogy nem tapasztalható visszaesés a közértek marhahúsforgalmában.
Itthon nagyrészt természetes táplálékot kapnak az állatok
Károvics érdeklődésünkre hozzátette: Magyarország szerencsés helyzetben van a BSE-megbetegedések tekintetében, hiszen itthon a vágóállatok jelentős részét hagyományos módon, természetes táplálékokkal etetik, nem pedig mesterséges tápszerekkel, mint az Unióban. ,,Nagy probléma ugyanakkor,"- tette hozzá a szakember - ,,hogy Európából hozzánk kerül azoknak az anyagoknak a jelentős része, melyeket a helyi szabályozás szigorodásával kitiltottak az EU-ból". Károvics szerint a sokszor genetikai kezeléssel módosított biotápanyagok közvetítik a BSE kórokozóit, ezért jó, hogy nálunk ,,a marha még füvet és szénát eszik, nem pedig génmanipulált állati fehérjelisztet".