Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Magyarországon nincs marhakórveszély

2001.01.17. 14:01
"Magyarország mentes a kergemarhakórtól" - közölte kedden Tamás Károly, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára. Az emberek itthon fenntartással, de rendelnek marhahúst az éttermekben. A McDonald's húspogácsáiban német eredetű darálthús is van, de ezt csak állatorvosi bizonyítvánnyal hozhatják az országba. Itthon 1998 óta vizsgálják az elhullott marhák agyvelejét, de eddig nem találtak egyetlen megbetegedett állatot sem.

Múlt év végén a magyar állategészségügyi hatóságok felfüggesztették az állati eredetű fehérjetakarmányok behozatalát az EU-tagországokból, kivéve a százszázalékos hallisztet, a tejet és tejtermékeket, hogy megelőzzék a betegség hazai terjedését.

A magyar vendég kíváncsi a hús eredetére

Károvics Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az Indexnek elmondta, hogy az elhullott állatok felhasználásával készített takarmány húsliszt volt korábban a kór elsődleges terjesztője Európában. Magyarországon egyelőre a vendéglőkben nem végeztek felméréseket a marhahúsfogyasztás esetleges visszaesését illetően, de - ahogy a szakember fogalmazott - érezhető a fenntartás a vendégek részéről. Sokan például megkérdezik a vendéglőkben, hogy honnan származnak az étlapon felsorolt marhahúsételek.

Tovább gyűrűzik a BSE-pánik Európában
Bajorországban egy 28 hónapos marháról derült ki, hogy BSE-fertőzött, holott ilyen fiatal állatok megbetegedését eddig csak Nagy-Britanniában tapasztalták. Kedden ezrek tiltakoztak Spanyolországban, a 17-ből 11 spanyol megyében bezárták a piacokat és a vágóhidakat. Az állattenyésztők és a kereskedők kártérítést követelnek a kormánytól azokért a sérelmekért, amelyeket a szivacsos agyvelőgyulladás és következményei okoztak. Az osztrákok és az olaszok egy teszt eredményre várnak. Hét közepén kiderül ugyanis, hogy egy Tirolból vásárolt szarvasmarha húsában kimutatható-e a szivacsos agysorvadás. Hétfőn a világ egyik legnagyobb gyorsétterem lánca, a McDonald's is gyanúba keveredett Olaszországban, ahová állítólag arról az olasz vágóhídról szállítottak marhahúst, ahol az első marhakórgyanús esetet felfedezték.

A McDonald's pogácsáiban BSE-bevizsgált német hús is van

A McDonald's magyarországi központjának szóvivője, Száraz Gábor az Index érdeklődésére elmondta, hogy a cég marhahúspogácsáiban 37 százalékban német eredetű hús van, ezt azonban hatósági állatorvosi igazolással szállítják az országba. Az étteremlánc forgalma egyébként a tavalyi év hasonló időszakához képest jelentősen emelkedett, az emberek tehát egyelőre nem tartanak a megbetegedés veszélyétől.

 

Nem mérhető visszaesés a hazai piacon

A Budapesti Piaci Igazgatóság kereskedelmi igazgatója, Agócs Péter szerint nem tapasztalható visszaesés a magyar piacok henteseinél, marhahúsvásárlás tekintetében. Az igazgató ugyanakkor elmondta, hogy ilyenkor januárban általános forgalomcsökkenés jellemzi a fővárosi piacokat, hiszen ,,sok helyen maradt még hús a karácsonyi bevásárlásból". Hasonló a helyzet az egyik legnagyobb budapesti Julius Meinl áruházban is. Az üzlet vezetője az Index érdeklődésére elmondta, hogy nem tapasztalható visszaesés a közértek marhahúsforgalmában.

Itthon nagyrészt természetes táplálékot kapnak az állatok

Károvics érdeklődésünkre hozzátette: Magyarország szerencsés helyzetben van a BSE-megbetegedések tekintetében, hiszen itthon a vágóállatok jelentős részét hagyományos módon, természetes táplálékokkal etetik, nem pedig mesterséges tápszerekkel, mint az Unióban. ,,Nagy probléma ugyanakkor,"- tette hozzá a szakember - ,,hogy Európából hozzánk kerül azoknak az anyagoknak a jelentős része, melyeket a helyi szabályozás szigorodásával kitiltottak az EU-ból". Károvics szerint a sokszor genetikai kezeléssel módosított biotápanyagok közvetítik a BSE kórokozóit, ezért jó, hogy nálunk ,,a marha még füvet és szénát eszik, nem pedig génmanipulált állati fehérjelisztet".