Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zuschlag nem rontotta tovább az MSZP támogatottságát

2007.10.14. 19:03
A Marketing Centrum október eleji felmérésekor a Zuschlag-ügyet említették legtöbben az elmúlt hónap legfontosabb belpolitikai eseményeként. Ez azonban csak alig észlelhetően hatott a pártok támogatottságára. Nyilván azért sem, mert már az őszi politikai szezonnyitás előtt is vastagon vezetett a Fidesz.

Jelenleg a választásra jogosultak 38 százaléka érzi kedvenc pártjának a Fideszt, míg az MSZP-t csak 22 százalékuk érzi annak. Azaz az ellenzéki párt továbbra is több mint egymillióval több ember politikai véleményeit képes orientálni, mint a nagyobbik kormánypárt. Ez viszont azt is jelenti, hogy "a most vasárnapi" parlamenti választáson a nagyobbik ellenzéki párt majdnem bizonyosan egyedül is megszerezné a mandátumok többségét. Erre valószínűleg szüksége is lenne a Fidesznek a kormányalakításhoz, hiszen a KDNP-nek éppen csak hogy kimutatható az önálló támogatottsága, az MDF pedig korántsem biztos koalíciós partnerük.

A valódi döntési helyzet azonban még távoli, és nyílván ennek is köszönhető, hogy a "most vasárnapi" parlamenti választáson várhatóan résztvevők 18 százalékának nincs kedvenc pártja. Ha e bizonytalonok azokhoz hasonlóan szavaznának, akik már most is tudtak dönteni, akkor a Fidesz 50 százalék fölötti eredményre számíthatna, és az MSZP mellett a az SZDSZ és az MDF is bejutna a parlamentbe. Más pártoknak viszont nincs erre esélye.

Pártpreferencia mutatók 2007. október elején

A várhatóan szavazó bizonytalanok körében azonban sokkal több a 2006-os MSZP támogató, mint a korábbi Fidesz támogató. Az MSZP elsősorban azokat a támogatóit veszítette el, akik korábban is csak lazán kötődtek a párthoz, ám az elbizonytalanodott MSZP támogatóknak csak egy töredéke gondolja azt, hogy most a Fideszre voksolna.

A Fidesz jelenlegi támogatói között viszont viszonylag sokan vannak, olyanok akik érzelmileg közömbösen viszonyulnak a párthoz, így a Fidesz esetében "csak" 80 pont a "rokonszenves - közömbös - ellenszenves" válaszok mérlege, míg az MSZP támogatók körében 86 pont ugyanez az érték. A választásra jogosultak 39 százaléka számára egyébként egyetlen párt sem rokonszenves, 42 százalékuk számára csak egyetlen párt az, 13 százalékuk két pártot is kedvel, 6 százalékuk pedig hármat vagy többet is.

Pártok rokonszenvi megítélése 2007. október elején

A másik oldalt nézve: a megkérdezettek 7 százaléka mind a hat pártot ellenszenvesnek érzi, 32 százalékuk viszont egyetlen pártot sem tart ellenszenvesnek. Ebben persze az is benne van, hogy a választásra jogosultak 21 százaléka az összes párt iránt közömbös, és csak 16 százalékuk orientálódik mind a hathoz érzelmileg polarizáltan.

A Fidesz tartósan főlényes vezetése azonban hatott a politikai ideológiai orientációkra. Gyurcsány Ferenc hivatalba lépésének idején - 2004. októberében - a megkérdezettek 32 százaléka a középtől balra helyezte el önmagát a hétfokú baloldali - jobboldali skálán, 37 százalékuk középre, 31 pedig százalékuk jobbra. Most viszont a jobbra orientálódók 35 százalékos arányával szemben csak a megkérdezettek 25 százaléka orientálódik balra. A liberális - konzervatív önbesorolásokat nézve viszont nem találtunk ilyen elmozdulást: a választásra jogosultak 36 százaléka továbbra is a liberális térfélen határozta meg önmaga politika helyét, és csak 28 százalékuk helyezet önmagát a skála konzervatív oldalára.