Natália
1 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

A Mártiriusz árulózza Kunczét

Egy még be sem jegyzett cég gyártatta le, és ragasztatta ki azt a kb. 120 óriásplakátot, amelyen Kuncze Gábort árulózzák. Az SZDSZ-elnök távozására időzített plakátkampányt egy jól menő cégügyvéd, Szombathelyi Gyula finanszírozta a Mártirius Kft.-n keresztül.

Kuncze Gábor egyik, nem túl jól sikerült viccével vág vissza a Mártiriusz Kft., amely 120 plakáthelyen kéri számon az "ellopott rendszerváltást", illetve a liberalizmust az SZDSZ leköszönt elnökén. Kuncze Révész Máriuszt keresztelte át Mártiriusznak, miután október 23-án megverték a rendőrök, majd pedig másnap bekötött fejjel megjelent a parlamentben.

Egy Balmoral mellett egy Mártiriusz


(Fotó: TPI)
"Köszönjük elnök úr... az ellopott rendszerváltást... az elárult liberalizmust" - ez olvasható azokon a köztéri reklámokon, amelyek Kuncze Gábor arcképével, de aláírás nélkül lepték el a múlt hét végén a budapesti reklámhelyeket. Megtudtuk, hogy az akció mögött egy még be sem jegyzett cég, a Mártiriusz Ingatlanforgalmazó és Hirdető Kft. áll.

A cég papírjait a cégbíróságon a bejegyzésig nem lehet megtekinteni, a társaság címe azonban már így is kiderül a nyilvános adatokból. A Mártiriusz Kft. egy olyan ürömi címre van bejegyezve, ahol egy másik társaság, a Balmoral Ingatlanforgalmazó Kft. is székel. Mindkét társaság ügyvezetője Szombathelyi Gyula ügyvéd, aki korábban a Magyar Nemzetben publikált írásokat, többek között az SZDSZ-szel kapcsolatban.

Rengeteg érdekeltjelölt

Szombathelyi kérdésünkre tagadta, hogy politikai szervezet finanszírozta a hirdetéseket, és azt állította, néhány üzlettársával közösen fizették a számlát.

Megpróbáltunk utánajárni a politikai szereplők kit sejtenek a plakátok mögött. Névtelenséget kérő forrásaink négy egymásnak ellentmondó elmélettel is előálltak. Vannak olyan elképzelések, hogy a Fidesz, mások szerint Fodor Gábor kampánycsapata, egy harmadik vélekedés szerint a Fidelitas igyekezetett belerondítani Kuncze búcsújába, de olyan eshetőség is akad, miszerint a Kóka Jánost támogató üzleti körök próbálták volna így markánsabb kiállásra késztetni Kunczét a gazdasági miniszter mellett. Informálisan mind a Fodor-csapat, mind pedig a Fidesz és a Fidelitas tagadta, hogy köze volna az akcióhoz, ahogy azt sem valószínűsítették szabad demokrata forrásaink, hogy Kóka támogatói állnának a liberálisoknak egyáltalán nem használó akció mögött.

10 milliós állampolgári vélemény

Szombathelyi Gyula, aki saját bevallása szerint személyesen soha nem kötődött a liberális párthoz azt is állítja, hogy egyik összeesküvés elmélet sem helytálló. Az ügyvéd szerint a szakértők által 10 milliós költségűre becsült akcióval ő és barátai magánemberként akarták kifejteni álláspontjukat.


A Mártiriusz ürömi székhelye egy lakóparkban

Állítja, az időzítés Kuncze távozásának szólt, nem akarták befolyásolni vele az elnökválasztás kimenetelét. Szombathelyi egyébként liberálisnak sem vallja magát, "fogjuk fel a plakátokat állampolgári véleményként" - mondta. A cégvezető azt is leszögezte, hogy a Mártirius Kft. nem erre az egy akcióra jött létre, ingatlanüzletekben a jövőben is működni fog.

A kettős állampolgárság támogatója

Az ügyvéd korábban négy nagyobb lélegzetű véleménycikkel is jelentkezett a Magyar Nemzetben. Az SZDSZ programját a tavalyi választási kampány idején bírálta. A határon túli magyarokkal kapcsolatos álláspontváltozásokat követve jutott arra a következtetésre, hogy nem a politikai helyzet változott meg az elmúlt években, hanem a Szabad Demokraták Szövetsége, amely korábbi véleményét feledve a 2004. december 5-i népszavazáson az MSZP-vel együtt a kettős állampolgárság ellen foglalt állást. A népszavazásról korábban is értekezett az ügyvéd. Akkor kifejezetten az MSZP-t kárhoztatta, amiért cserbenhagyta és becsapta a határon túliakat.