Judit
3 °C
7 °C

Hányan sztrájkoltak a MÁV Kórházban?

2004.07.09. 13:13
A szakszervezet szerint a MÁV Kórház 1400 dolgozójának többsége részt vett a pénteki figyelmeztető sztrájkban, az intézmény vezetője viszont az állítja, csupán ötvenen voltak a munkabeszüntetők. A szakszervezet azért kezdett akcióba, mert a kórház március 31-ével felmondta a kollektív szerződését, amit az érdekvédők elfogadhatatlan egyoldalú lépésnek tartanak.
Eredményesnek bizonyult a budapesti MÁV Kórház és Központi Rendelőintézet dolgozóinak péntek délelőtti kétórás figyelmeztető sztrájkja, mivel az intézmény vezetése a munkabeszüntetés ideje alatt jelezte, hogy hajlandó tárgyalni a jelenleg hiányzó kollektív szerződés megkötéséről - közölte az MTI-vel a helyszínen Viziné Bercsényi Gizella, a kórház egyik önálló, tiltakozást szervező szakszervezetének vezetője. Az intézmény főigazgatója azt hangsúlyozta az MTI-nek, hogy szerinte sztrájk helyett kölcsönös engedményekkel lehet eredményt elérni.

Számháború

A szakszervezeti vezető elmondta: a sztrájkban az intézmény mintegy 1400 dolgozójának többsége részt vett, Tallósy Imre főigazgató tudomása szerint viszont a sztrájkolók száma "mintegy ötven" volt. Viziné Bercsényi Gizella tájékoztatása szerint volt olyan munkatárs, aki szabadságáról jött vissza. Azok, akik a munkabeszüntetés idején is ellátták a betegeket, a köpenyükre tűzött kék szalaggal jelezték szolidaritásukat.

Közlése szerint a szakszervezett azért kezdeményezett munkabeszüntetést, mert az intézmény március elsején kinevezett új vezetése március 31-én felmondta a kórház érvényes kollektív szerződését, s az új megállapodást célzó tárgyalások az elmúlt három hónap során nem vezettek eredményre. Hozzátette: a kórházi vezetés ez idő alatt sem tartotta be a kollektív szerződésben foglaltakat, így volt olyan dolgozó, aki nem kapta meg az őt megillető pótlékokat. Az alkalmazottak attól tartanak, hogy a kötelező juttatások kivételével minden olyan pótléktól elesnek, amit a kollektív szerződés tartalmazott. "Semmi pluszt nem kértünk, csak a jelenlegi fizetési kondíciókat szeretnénk megtartani, hiszen két éve nem volt bérfejlesztés a kórházban" - fogalmazott a szakszervezti vezető. Közlése szerint a sztrájk idején nem volt fennakadás a betegek ellátásában, mivel a tiltakozás idején a kiemelt ügyeletben a szükséges létszámot biztosították. Minden dolgozó a saját osztályán és munkaterületén tartózkodott a sztrájk idején is.

Az előzetes értesítés elmaradt?

Tallósy Imre, a MÁV kórház főigazgatója elmondta: a kórház vezetése nem kapott előzetes értesítést a dolgozók figyelmeztető sztrájkjáról. Közlése szerint csütörtökön még arról volt szó, hogy folytatódnak a tárgyalások a szakszervezetekkel a kollektív szerződés létrehozásáról.

Az igazgató elmondta: az intézményben 1990 óta nincs érvényes kollektív szerződés, azt, amelyikre a szakszervezet hivatkozik, nem hitelesítette egyik érintett fél sem az aláírásával. A vezetés tehát képletesen mondta fel a kollektív szerződést, annak érdekében, hogy új és érvényes megállapodás szülessen - tette hozzá.

A kórházvezetés áll a tárgyalások elé

Beszámolója szerint a kórházvezetés korábbi ajánlatát a szakszervezet nem fogadta el, ellenben javaslatot tett egy technikailag és anyagilag végrehajthatatlan szerződéstervezetre. A főigazgató szerint a sztrájk nem oldja meg a helyzetet, eredményre csak kölcsönös engedményeket téve lehet jutni. Ezért a vezetés készen áll tárgyalásokat folytatni egy olyan szerződésről, amely világosan rögzített szabályaival megkönnyíti a munkát - hangsúlyozta.

Az MTI tudósítójának a sztrájkolók többsége sem kívánt nyilatkozni. Név nélkül a kórház egyik munkatársa azonban elmondta: a sztrájk kezdetén az ápolási igazgató nyilatkozatot íratott alá azokkal, akik csatlakoztak a tiltakozó akcióhoz. Véleménye szerint tarthatatlan, hogy a munkáltató érvényes szerződés nélkül végeztet munkát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?