Vilhelmina
12 °C
28 °C

Hányan sztrájkoltak a MÁV Kórházban?

2004.07.09. 13:13
A szakszervezet szerint a MÁV Kórház 1400 dolgozójának többsége részt vett a pénteki figyelmeztető sztrájkban, az intézmény vezetője viszont az állítja, csupán ötvenen voltak a munkabeszüntetők. A szakszervezet azért kezdett akcióba, mert a kórház március 31-ével felmondta a kollektív szerződését, amit az érdekvédők elfogadhatatlan egyoldalú lépésnek tartanak.
Eredményesnek bizonyult a budapesti MÁV Kórház és Központi Rendelőintézet dolgozóinak péntek délelőtti kétórás figyelmeztető sztrájkja, mivel az intézmény vezetése a munkabeszüntetés ideje alatt jelezte, hogy hajlandó tárgyalni a jelenleg hiányzó kollektív szerződés megkötéséről - közölte az MTI-vel a helyszínen Viziné Bercsényi Gizella, a kórház egyik önálló, tiltakozást szervező szakszervezetének vezetője. Az intézmény főigazgatója azt hangsúlyozta az MTI-nek, hogy szerinte sztrájk helyett kölcsönös engedményekkel lehet eredményt elérni.

Számháború

A szakszervezeti vezető elmondta: a sztrájkban az intézmény mintegy 1400 dolgozójának többsége részt vett, Tallósy Imre főigazgató tudomása szerint viszont a sztrájkolók száma "mintegy ötven" volt. Viziné Bercsényi Gizella tájékoztatása szerint volt olyan munkatárs, aki szabadságáról jött vissza. Azok, akik a munkabeszüntetés idején is ellátták a betegeket, a köpenyükre tűzött kék szalaggal jelezték szolidaritásukat.

Közlése szerint a szakszervezett azért kezdeményezett munkabeszüntetést, mert az intézmény március elsején kinevezett új vezetése március 31-én felmondta a kórház érvényes kollektív szerződését, s az új megállapodást célzó tárgyalások az elmúlt három hónap során nem vezettek eredményre. Hozzátette: a kórházi vezetés ez idő alatt sem tartotta be a kollektív szerződésben foglaltakat, így volt olyan dolgozó, aki nem kapta meg az őt megillető pótlékokat. Az alkalmazottak attól tartanak, hogy a kötelező juttatások kivételével minden olyan pótléktól elesnek, amit a kollektív szerződés tartalmazott. "Semmi pluszt nem kértünk, csak a jelenlegi fizetési kondíciókat szeretnénk megtartani, hiszen két éve nem volt bérfejlesztés a kórházban" - fogalmazott a szakszervezti vezető. Közlése szerint a sztrájk idején nem volt fennakadás a betegek ellátásában, mivel a tiltakozás idején a kiemelt ügyeletben a szükséges létszámot biztosították. Minden dolgozó a saját osztályán és munkaterületén tartózkodott a sztrájk idején is.

Az előzetes értesítés elmaradt?

Tallósy Imre, a MÁV kórház főigazgatója elmondta: a kórház vezetése nem kapott előzetes értesítést a dolgozók figyelmeztető sztrájkjáról. Közlése szerint csütörtökön még arról volt szó, hogy folytatódnak a tárgyalások a szakszervezetekkel a kollektív szerződés létrehozásáról.

Az igazgató elmondta: az intézményben 1990 óta nincs érvényes kollektív szerződés, azt, amelyikre a szakszervezet hivatkozik, nem hitelesítette egyik érintett fél sem az aláírásával. A vezetés tehát képletesen mondta fel a kollektív szerződést, annak érdekében, hogy új és érvényes megállapodás szülessen - tette hozzá.

A kórházvezetés áll a tárgyalások elé

Beszámolója szerint a kórházvezetés korábbi ajánlatát a szakszervezet nem fogadta el, ellenben javaslatot tett egy technikailag és anyagilag végrehajthatatlan szerződéstervezetre. A főigazgató szerint a sztrájk nem oldja meg a helyzetet, eredményre csak kölcsönös engedményeket téve lehet jutni. Ezért a vezetés készen áll tárgyalásokat folytatni egy olyan szerződésről, amely világosan rögzített szabályaival megkönnyíti a munkát - hangsúlyozta.

Az MTI tudósítójának a sztrájkolók többsége sem kívánt nyilatkozni. Név nélkül a kórház egyik munkatársa azonban elmondta: a sztrájk kezdetén az ápolási igazgató nyilatkozatot íratott alá azokkal, akik csatlakoztak a tiltakozó akcióhoz. Véleménye szerint tarthatatlan, hogy a munkáltató érvényes szerződés nélkül végeztet munkát.