Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Egyre pesszimistábbak vagyunk

2006.05.22. 11:50
Egy hónappal a választásokhoz képest alig változott a pártok támogatottsága. Sokkal többen emlékeznek úgy, hogy az MSZP-re szavaztak, mint ahányan valójában. Már csak az MSZP-sek feltétlenül optimisták.

Néhány héttel a választások után lényegesen többen állítják, hogy a győztesre szavaztak, mint ahányan ténylegesen az MSZP listájára voksoltak, derült ki a Marketin Centrum májusi felméréséből. A közvélemény-kutatók által "győzteshez húzásnak" nevezett jelenség alapján, ha mindenki úgy szavazott volna, ahogy utólag állítja, akkor az MSZP 51 százalékot kapott volna az első fordulóban, és az egyéni mandátumok döntő többségének a besöprésével a koalíció kétharmados többségre tehetett volna szert.

Tíz százalék különbség

Az MSZP lakossági támogatottsága a részleges kampánycsend előtt mért 34 százalékról 42 százalékra növekedett, miközben más pártok támogatottsága alig változott, írja a Marketing Centrum. A Fidesz 31, az MDF és az SZDSZ 3-3 százalékos támogatottsággal rendelkezik az összes megkérdezett körében.

Ha most vasárnap lennének a választások a megkérdezettek 71 százaléka biztosan elmenne szavazni. Ugyanakkor a megkérdezettek 79 százaléka azt állította, hogy elment szavazni az első fordulóban, miközben valójában csak 68 százalék volt a részvételi arány.

valaki téved

A második Gyurcsány-kormánnyal kapcsolatos várakozások inkább pesszimisták, mint optimisták. Az érdemi válaszokat adók 38 százaléka szerint az új kormánnyal Magyarország nemzetközi megítélése javulni, de a költségvetés egyensúlyának javulása tekintetében csak 29 százalékuk, a saját életszínvonal várható alakulása tekintetében pedig csak 18 százalékuk optimista. Huszonnyolc százalék szerint romlani fog az életszínvonala, 32 százalék szerint a költségvetés helyzete, 20 százalék szerint az ország megítélése romlik.

A válaszok véleménye pártállás függő. A Fidesz támogatóinak nagy többsége mindhárom kérdésben pesszimista, az MSZP-támogatók többsége viszont mindhárom kérdés tekintetében optimista. Az SZDSZ és az MDF támogatói az ország nemzetközi megítélése szempontjából inkább pozitív fejleménynek tartják Gyurcsányék ismétlését, a költségvetés egyensúlyára és a saját életszínvonalukra gondolva viszont inkább borúlátásra hajlanak.